2021. december. 03., péntek - Ferenc, Olívia.
hirdetés
hirdetés

A nőknek komolyan fáj a reggel

A gyengébb nem tagjai ingerlékenyebbek és ellenségesebbek, amennyiben nem alusszák ki magukat – írja az mno.hu.

Az alváshiány növeli a szívbetegség, a stroke és a depresszió kialakulásának kockázatát, ám a férfiaknál alig lehet ilyen következményekkel számolni – írja az észak-karolinai Duke Egyetem kutatóira hivatkozva a lap.

A szívbetegségek, a depresszió és más pszichés problémák kialakulásának magasabb kockázata mellett az érintetteknél több véralvadást elősegítő összetevő található a vérben, ami stroke-hoz vezethet. Ezen kívül a gyulladást jelző vérképértékeik is magasabbak, amelyek összefüggnek a fájdalomérzettel – dr. Michael Breus alvásszakértő szerint így a nőknek szó szerint fájdalmas lehet a korán kelés. Ezzel szemben viszont a férfiak egészségi állapota és alvásmennyisége között nem lehetett szoros összefüggést megfigyelni, mert kevés pihenés esetén sem produkálták a gyengébb nemnél tapasztalható tüneteket.

A lap cikke azt is felidézi, hogy brit alvásszakértők már korábban kimutatták: a nőknek 20 perccel több pihenésre van szükségük, ami az egyszerre több feladatot megoldó agyműködésre vezethető vissza.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Átlagemberként egyelőre továbbra is azt tehetjük mint eddig: ne hagyjuk terjedni (maszk, közösségi rendezvények kerülése, légzési és kézhigiénia, stb.), éljünk az oltás lehetőségével és figyeljünk oda az aktuális intézkedésekre.

Több kutatás igazolta, hogy a magasabb férfiak rövidebb életre számíthatnak, mint alacsonyabb társaik, mégsem ez a legfontosabb tényező a várható élettartamnál.