hirdetés
2020. november. 26., csütörtök - Virág.
hirdetés

A nemzeti bank is beszáll a meddőség elleni harcba

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) versenyképességi programjának fontos elemei a családbarát egészségügyi rendszer erősítésére tett ajánlások, írja a Magyra Hírlap.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma bővíteni szeretné a meddőséget megelőző intézkedéseket, beleértve a férfiak meddőségének megelőzését és kezelését. Az erről szóló szakmai program még kidolgozás alatt van – tájékoztatta a Magyar Hírlapot a tárca. A jegybank ugyancsak kiemelt figyelmet fordítana a gyermekvállalást gátló betegségek megelőzésére, kezelésére.

Magyarországon ma minden ötödik pár meddőséggel küzd, egyre nagyobb probléma a férfiak meddősége is. Számos intézkedés született már eddig is, így például ebben az évben kétmilliárd forinttal több jutott meddőségi kezelésekre, továbbá kibővítették a társadalombiztosítás által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát, növelték a gyógyszertámogatást, több kórházban is zajlik ilyen célú fejlesztés.

A kormány kiemelt célja, hogy támogassa a magyar párok gyermekvállalását, minden segítséget megadva a meddőséggel küzdőknek is a gyermekáldáshoz. A tárca szeretné bővíteni a meddőséget megelőző intézkedéseket, beleértve a férfiak meddőségének megelőzését és kezelését, az erről szóló szakmai program még kidolgozás alatt van.

„Méltatlan hozzánk, hogy orvosaink és közösségi vezetőink zöme érzéketlen, sőt tudatlan a gyermekre vágyó nők gondjainak megoldásában. Az inzulinrezisztencia, a hormonzavarok, a lombikhoz való anyagi hozzáférés, a huszonévesek saját petesejtjeinek tárolása a nehezebb, harmincas éveikre, a petesejt-donáció és a többi vagy tilos vagy tűrt, de drága eljárás miért ne lehetne támogatott és mindenki számára hozzáférhető?” – tette fel a kérdést a közelmúltban Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Novekedes.hu oldalon, amikor közzétett egy tíz pontból álló „szégyenfolt” listát.

A jegybank idén februárban publikált, 330 pontos versenyképességi programja kiemelt figyelmet fordítana a gyermekvállalást gátló betegségek megelőzésére, kezelésére.

(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink