hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Nemzőképtelen férfiaknak szóló nemzeti programon dolgoznak

Már zajlik a Nemzeti Humán Reprodukciós Program előkészítése, ami a férfiak meddőségét szorítaná vissza, tudta meg a hvg.hu.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) már hónapok óta dolgozik egy olyan intézkedéscsomagon, amely a „férfiak meddőségének visszaszorításáról” szól. Egy névtelenséget kérő, minisztériumhoz közeli forrás szerint a javaslat szeptemberre már körvonalazódott. Kásler Miklós viszi a kormány elé, de azt nem tudni, mikor dönthetnek a tervek szerint kormányhatározatban rögzített új egészségpolitikai célkitűzésről.

A Nemzeti Humán Reprodukciós Programnak keresztelt javaslat átfogóan kezelné a problémát, így célkitűzései a következők:

  • fel kell tárni a férfi meddőség különféle, így életmódbeli és környezeti okait,
  • megelőzéssel tenni az egyre növekvő terméketlenség ellen,
  • ha lehetséges, a „nemzőképesség visszaállításával” megoldani a problémát,
  • így növelni a gyermekvállalás, a születések számát.

A lap által megkérdezett szakemberek kivéltel nélkül egyetértettek abban, hogy valóban komoly, és ennek ellenére mégsem eléggé közismert probléma a férfiak meddősége. A szaktárca tervezetében szerepelnek "mind a nőket, mind a férfiakat megcélzó, országos és helyi" kommunikációs kampányok, amelyek felhívnák a figyelmet az egyre aggasztóbb helyzetre, csakhogy egyelőre nem világos, hogy valódi, így forrás- és energiaigényes, hosszútávú programban gondolkodnak-e.

A teljes cikk a hvg.hu-n

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink