2022. január. 17., hétfő - Antal, Antónia.
hirdetés
hirdetés

A multi- és pánrezisztens baktériumok okozta járványokról

KPC-2 beta-laktamáz termelő, colistin-rezisztens Klebsiella pneumoniae okozta kórházi járvány.

Egyre gyakoribbak a multi- és pánrezisztens baktériumok okozta kórházi járványok. Az ilyen járványok folyamán megbetegedettek gyógyítására nem, vagy alig rendelkezünk hatásos antibiotikumokkal.

A jelen járványt (7 beteg) olyan Klebsiella pneumoniae idézte elő, amely carbapenemase enzimet és nem metallo-bétalaktamáz enzimet termelt. Az izolált törzsek rezisztensek voltak valamennyi carbapenemre, a béta-laktám antibiotikumokra, a ciprofloxacinra, az aminoglikozidokra és a colistinre. Az izolált törzsek csupán a tigecyclinre voltak mérsékelten érzékenyek.

A 7, e járványban megbetegedett közül öten meghaltak. E járványok megelőzésében rendkívül fontos a gondosan megtervezett és kivitelezett infekciókontroll.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

„Ezt nem lehet felfogni. Én sem hittem el, mi következik majd”, mondja Kollár István, az Alzheimer című dokumentumfilm készítője, aki a forgatás során személyesen is érintetté vált.

„Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” mottója már-már szállóigévé vált. Ezt írta fel egy saját molinóra, amikor üzenetet küldött a sorstársaknak.