hirdetés
2022. július. 01., péntek - Tihamér, Annamária.
hirdetés

 

A mogyoróallergiát gyógyító bőrtapasz

Egy forradalmian új bőrtapaszt fejlesztettek ki francia bőrgyógyászok, amelytől a mogyoróallergia gyógyulását remélik.

A kutatók szerint ez lehet az egyik legjobb módszer az akár életveszélyessé váló mogyoróallergia kezelésére.

A tapaszos technológiával tulajdonképpen megtanítják a szervezetet arra, hogy nem szükséges túlreagálnia a mogyoróból származó fehérjék (allergének) jelenlétét. A két francia gyerekgyógyász által kidolgozott tapaszból igen kicsi adagokban kerül mogyoróolaj a bőr alá. A tapasz humán kipróbálása Európában és az Egyesült Államokban is megkezdődött már, és a remények szerint 3-4 éven belül elérhetővé válik a piacon.

"Azzal számolunk, hogy a tapasz éveken keresztül napi 24 órában viselhető, aminek folyamán lassacskán csökkenti a véletlenszerű allergiás rohamok súlyosságát" - magyarázta Pierre-Henri Benhamou, az egyik feltaláló.

A mogyoró parányi mennyisége is kiválthat az arra érzékenyeknél súlyos allergiás reakciót, anafilaxiás sokkot, amelynek során az érintettek légútjaiban olyan gyorsan alakul ki gyulladásos állapot, hogy a légzésük is leállhat. Közülük sokan hordanak maguknál allergiás vészhelyzet esetére öninjekciózásra alkalmas előretöltött fecskendőt, amellyel beadhatják maguknak az életmentő adrenalint, ha mégis bekerült az allergén a szervezetükbe. Ennek ellenére előfordulnak halállal végződő rohamok.

A mogyoróallergiás emberek esetében még a más allergiáknál alkalmazott deszenzitizálás is kockázatos lehet. A párizsi kutatók által kifejlesztett tapasz nagy előnye, hogy közvetlenül a bőr alá szívódik fel belőle egy kis adag hatóanyag, ahonnan az immunrendszer szállítja tovább. Mivel nem közvetlenül a véráramba kerül, ezért kicsi a súlyos válaszreakció veszélye.

Benhamou és kutatótársa, Christophe Dupont egy páciensüknél elérték a tapasszal, hogy mára már kis mennyiségben fogyasztani is tud a mogyorót. A humán próbák a felfedezők szerint három-négy évig tartanak, mielőtt általánosan elérhetővé válik a tapasz.

A szervezet "hozzászoktatása" a mogyoróhoz valójában nem új ötlet: brit tudósoknak 2009-ben hasonló módszerrel sikerült kigyógyítaniuk négy gyermeket a mogyoróallergiából. A cambridge-i Addenbrooke kórház kutatói Andy Clark vezetésével négy súlyosan allergiás gyermek fejlődését követték nyomon hat hónapon keresztül. A kísérlet során a gyermekeknek eleinte naponta 5 milligramm mogyorólisztet adtak, és az adagot fokozatosan emelték, végül már 800 milligrammot kaptak naponta - ez körülbelül öt szem mogyorónak felel meg. A kísérlet végén a gyerekek tizenkét szem mogyorót is meg tudtak enni naponta anélkül, hogy nem lépett fel náluk a táplálék-túlérzékenységi reakció.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink