hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Anafilaxiás sokk vértranszfúzió hatására

Hollandiában egy 6 éves kisfiúban, aki allergiás volt a mogyoróra, anfilaxiás sokk alakult ki, miután vértranszfúziót kapott olyan donoroktól, akik mogyorót ettek a véradás előtt.

Az eset, amelyet a New England Journal of Medicine május 19-i számában közöltek, múlt évben történt, amikor leukémiával kezelték a gyereket. A vérlemezke transzfúzió során kiütések jelentek meg rajta, esett a vérnyomása és légzészavara lépett fel - írja a New York Times.

A kisfiú a kezelés után jól lett, az orvosok azonban nem értették, mi történt. A gyermek anyja ekkor felidézte, hogy hasonló reakció alakult ki a gyermekben 1 éves korában, amikor mogyorót evett, és azóta nem fogyasztott soha mogyorót.

A vérvizsgálat kimutatta, hogy a gyermekben a transzfúzió valóban mogyoróallergiát váltott ki. Az öt donor közül hárman emlékeztek arra, hogy a véradást megelőző estén mogyorót ettek.

„Könnyen lehet, hogy a megmagyarázatlan allergiás reakciókat más esetekben is a vérkészítményekben levő allergén váltotta ki” – írták a nijmegeni Radboud Egyetem orvosai.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés