2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

A migréntől való félelem miatt kerülik sokan a testedzést

Egy amerikai kutatócsoport vizsgálata szerint a migrénben szenvedő nők sok esetben azért kerülik a testmozgást, mert félnek attól, hogy fejfájást idéz elő.

A New Jersey State University kutatócsoportja a Nemzetközi Fejfájás Egyesület (International Headache Society) hivatalos lapjában, a Cephalalgia című folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy összefüggés mutatható ki a fejfájástól való szorongás és a fizikai aktivitástól való tartózkodás között.

A migrén az elsődleges fejfájásbetegségek közé tartozó visszatérő féloldali, lüktető, kísérő tünetekkel járó (hányinger, hányás, hang- és fényérzékenység) fejfájás-rohamokban jelentkező, az életminőséget nagymértékben károsító, gyakori neurológiai megbetegedés, mely az átlagpopuláció 16%-át érinti (a nemi arány: 25% nő; 6% férfi). Az Egyesült Államokban 31 millióan, hazánkban megközelítően 1,6 millióan szenvednek a betegségben, és Magyarországon a migrénes fejfájás miatt havi 1,4 millió munkanapra tehető a munkából való kiesés, illetve 2,8 millióra a csökkent hatékonysággal ledolgozott munkanapok száma. Kezelése során túlnyomórészt gyógyszeres terápiát alkalmaznak, ám a nem-gyógyszeres kezelési formák között kitüntetett a testmozgás, fizikai aktivitás szerepe is. A kutatóknak feltűnt, hogy számos beteg, elsősorban nők, kerülik a tornát, mivel harmaduknál ez migrénes rohamot válthat ki.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A mostani vizsgálatban ezért 100 nőt a Globális Fizikai Aktivitás Kérdőív (GPAQ – Global Physical Activity Questionnaire) kitöltésére kértek meg azzal kiegészítve, hogy önbevallásos kérdőíven pontozzák a migréntől való szorongás mértékét. Az eredmények szerint a szorongás mértéke szoros összefüggést mutat a testedzés hanyagolásával: a szorongást mérő skála egy pontos növekedése 5%-kal növelte a testedzés kihagyásának valószínűségét, a testi tünetek megjelenésétől való félelem 7,5-szörösére emelte az intenzív testedzés kihagyásának esélyét, a migrén kognitív hatásaitól való félelem pedig 5,2-szeresére növelte a közepes intenzitású mozgásról való lemondás kockázatát. A kutatás a migrén kezelésének egyik kevésbé kutatott, a klinikumban gyakran figyelmen kívül hagyott szempontját vizsgálta meg, eredményeit pedig a kezelési stratégia során használhatják fel a későbbiekben, például a pszichoedukációban, mivel a testmozgás kihagyásának, elhanyagolásának következményei migrénben szenvedő betegeknél igen súlyosak lehetnek.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink