hirdetés
2019. szeptember. 21., szombat - Máté, Mirella.
hirdetés

A mesterséges megtermékenyítéstől az egészségügyi minimumig

A mesterséges megtermékenyítés támogatásáról, a népegészségügyi tájékoztatásról és az amputációkról is szó esett a Parlamentben hétfőn.

hirdetés

Jobbik: ne korlátozza a kormány a mesterséges megtermékenyítést!

A jobbikos Stummer János a mesterséges megtermékenyítések támogatásáról kérdezte az emberi erőforrások miniszterét, arra szólítva fel, hogy ne korlátozzák ezeket a beavatkozásokat, és vegyék ki őket a teljesítményvolumen-korlát hatálya alól. Hangsúlyozta: Magyarországon ma 300 ezer pár küzd a meddőség problémájával, zömük pedig nem lemond a gyerekvállalásról, hanem beáll a mesterséges megtermékenyítésre várók hosszú sorába.

Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára megjegyezte: a párok hetedét érinti a meddőség problémája, és egyre nagyobb feladat a meddőség kezelése. Közölte, az előző években 70-ről 90 százalékra emelték a kezeléshez használt gyógyszerek közfinanszírozását, az első gyermeknél öt, a továbbiaknál négy-négy beültetési ciklus költségeit fedezi az állam, valamint 7,8 milliárd forintot különítettek el további kapacitásbővítésre.

Párbeszéd: egészségügyi tájékoztatást kellett volna folytatni

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) szerint a kormányzat százmilliárdos összegből folytatott kormánypropagandát, amellyel jogosulatlan előnyre tett szert és tiltott kampányfinanszírozást hajtott végre az elmúlt években, eközben nem végzett tájékoztatást a népbetegségekről, holott a várható élettartam vonatkozásában sereghajtó az ország.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára azt mondta: a kormány plakátkampánya tájékoztató kampány, a kabinetnek ugyanis joga és feladata, hogy tudassa az emberekkel, mi zajlik Brüsszelben. A kérdés nem pártügy, hangsúlyozta, hozzátéve: a hétvégén derült ki az eddigi legnagyobb bevándorláspárti hazugság, hiszen Brüsszelben azon dolgoznak, hogyan tehetnék minden uniós ország számára kötelezővé az ENSZ globális migrációs csomagját.

MSZP: magasabb támogatás jár az amputációért mint az érműtétért
 
Szabó Sándor (MSZP) kudarcnak nevezte a Fidesz egészségügyi kormányzását. Rámutatott: Magyarországon arányosan két és félszer annyi az amputálások száma, mint az uniós átlag. Rémálomnak nevezte, hogy az amputációért többet fizet a biztosító, mint egy érműtétért, amellyel megmenthető lenne a végtag.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára cáfolta a finanszírozással kapcsolatos állítást, mint mondta, az érműtétre majdnem kétszeresét fizeti a biztosító, mint az amputációra. Ma már jóval kevesebb orvos akar külföldre menni, mint az önök kormányzása alatt, hangsúlyozta, hozzátéve: eközben 40 százalékkal többen végeznek orvosként. A szocialista kormányok utolsó évében 34 ezer orvos dolgozott az országban, jelenleg több mint 39 ezren, összegzett.

MSZP: mikor kerül a kormány elé az egészségügyi program?
    
Korózs Lajos (MSZP) azt firtatta, mikor kerül a kormány elé az emberi erőforrások minisztere által kidolgozott, 1500 milliárd forintba kerülő egészségügyi program, amelynek része egy népegészségügyi program, egy új nemzeti rákellenes stratégia és az alapellátás rendbe tétele. Lesz-e rá forrás? - kérdezte. Kitért arra, hogy amikor nem a Fidesz kormányzott Magyarországon egyetlenegy kórházi osztályt nem zártak be azért, mert nem volt elég orvos. Most egymás után érkeznek erről hírek.

Nagy István agrárminiszter rögzítette: a kormány gondolkodásának központjában a minél jobb egészségügyi ellátás biztosítása van. Hozzátette: az egészségügy a balliberális kormányok legnagyobb áldozata volt, folyamatosak voltak a pénzelvonások, fizetős egészségügyet akartak bevezetni, kórházakat zártak be. Elmondta, a 2019-es költségvetésben már 505 milliárd forinttal több jut egészségügyre, mint amennyi a 2010-es költségvetésben volt. Szólt a béremelésekről, a kórházfejlesztésekről. Közölte, ha a program olyan állapotban lesz, akkor a miniszter a kormány elé terjeszti. Jelenleg nem szerepel a kormány napirendjén az előterjesztés, hangsúlyozta.
    
DK: a népességfogyás ellen a halálozás mérséklésével is lehetne küzdeni
    
László Imre (DK) közölte, miközben a kormány a születésszám növelését szorgalmazza, megfeledkezik arról, hogy a népességfogyás ellen a halálozás mérséklésével is lehetne tenni. Az egészségügy problémáit sorolva azt mondta, évente 30 ezer ember hal meg, mert nem kap megfelelő ellátást; az egészségügy egyre inkább szétesik, az alapellátás jelen formájában nem működhet tovább, a háziorvosok átlagéletkora kétségbeejtően magas, hosszúak az előjegyzési idők a szakorvosi ellátásban. Az ellenzéki politikus szerint "orvosolni kéne az egészségügy rokkantakat futószalagon gyártó hiányosságait". Hozzátette: Gyurcsány idejében Magyarország egészségügyi ellátásának színvonala a 15. volt Európában, most a 33.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára szerint a baloldal terápiája ágyak felszámolását, gyógyítók elbocsátását, vizit- és kórházi napidíj bevezetését jelentette. Szerinte 2010-hez képest átlagosan 1,4 évvel nőtt a férfiak és nők születéskor várható élettartama Magyarországon. Ez nem csak a 648 milliárd forint többletnek köszönhető, amit 2010-hez képest az egészségügyre fordítanak, hanem számtalan más egészségmegőrző tényezőnek, például reformmenzának vagy a mindennapos testnevelésnek, mondta.

 

A DK egészségügyi minimumprogramot terjesztene a parlament elé

A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy az ellenzéki pártok közösen terjesszék be a parlamentnek az általuk az egészségügyi minimumról 2017-ben elfogadott programot. Hétfőn budapesti sajtótájékoztatón Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője úgy értékelt, hogy az Orbán-kormány megbukott egészségügyből, és bár Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nyolc év "tehetetlenkedése" után elkészített egy reformtervezetet, azt nem sikerült elfogadtatnia. Felidézte: az egészségügyi minimum programját 2017-ben az MSZP, a DK, az Együtt, a Jobbik, a Momentum, az LMP, a Párbeszéd, a Liberálisok, a Modern Magyarországért Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt szakértői készítették el. Arra kérik az ellenzéki pártokat, hogy közösen terjesszék a programot a parlament elé.

A DK egészségügyi szakpolitikusa, László Imre úgy fogalmazott: Kásler Miklós egy olyan egészségügyi programot hozott össze, ami az ellátórendszer színvonalát "talán közelítette volna" az európaihoz. A próbálkozása azonban megbukott, mert a Pénzügyminisztérium sokallja az arra tervezett 1000-1500 milliárd forintot. A képviselő azt javasolta Kásler Miklósnak, hogy miután a kormány nem hajlandó tenni az egészségügy javításának érdekében, mondjon le a posztjáról.

László Imrét megkérdezték, hogy egyetért-e a Kásler Miklós által készített egészségügyi programmal. Azt felelte, hogy részletesen át kellene néznie a dokumentumot, de mindennel egyetért, ami javítja az egészségügyi ellátás színvonalát.

*

A Fidesz szerint "Gyurcsányék" egyszer már bemutatták, hogyan teszik tönkre az egészségügyet, mivel forráskivonást, létszámleépítést hajtottak végre, reagált a nagyobbik kormánypárt. A Fidesz azt írta, a Gyurcsány-kormány 600 milliárdot vett el az ágazattól, eladósította és hagyta lepusztulni a kórházakat, utcára tett több ezer ápolót, megalázóan alacsony bérért dolgoztatta őket és elvettek tőlük egy havi bért. Ezzel szemben a Fidesz, írták, 2010 óta pótolja az egészségügytől korábban elvett pénzeket, 500 milliárdot fordított a vidéki kórházak fejlesztésére, elindította Budapest történetének legnagyobb kórházfejlesztési programját, az ápolók pedig 2022-ben átlagosan 2,5-szeresét fogják keresni annak, amit 2016-ban kerestek.

(forrás: MTI)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink

 • learn more Akadémikus portrék - Ligeti Erzsébet - sejtélettan-kutató

  A könyv Herzka Ferenc dokumentumfilm-rendező, szerkesztő által készített portréfilm szövegéből...

 • learn more Személyiségzavarok – klinikum és kutatás

  A Tényi Tamás professzor által szerkesztett kötet az új ismereteket, a hatalmas és szerteágazó szakirodalmat, a friss...

 • learn more Dinamikus gyermekpszichiátria

  Örömmel nyújtjuk át a kötet újabb átdolgozott kiadását. Különösen fontosnak tarjuk, hogy napjainkban az agyi fiziológiai működések...

 • learn more Alapvető sebésztechnika

  A nagy sikerû könyv bõvített, aktualizált második kiadása kerül a szakmai olvasóközönség elé. Új például a "Mûtõi magatartás"...

 • learn more Hol lakik a Jóisten?

  A szerző új regénye egy francia földről jött fiatal paptanár „kalandjait” beszéli el a kilencvenes évek közepén: hősünk belepottyan a honi...

 • learn more Útmutató a fogorvosnak való segédkezésben

  „E könyv célja, hogy az assistálással foglalkozni akarót az e pályán szükséges alapfogalmakkal megismertesse és megadja...

 • learn more Patikai reklámtárgyak

  A kiadó tovább folytatja az 1999-ben elkezdett, nagy sikert aratott reprezentatív gyógyszerészettörténeti albumsorozatát ezen könyvével. A reklám a...

 • learn more Az oszcilláló világegyetem

  A könyv a képzelet és a tudomány határán mozogva a világegyetem belső harmóniájának egészen új megközelítését tartalmazza. Feloldja a...

 • learn more Mindennapi gyermeksebészet

  A „MINDENNAPI GYERMEKSEBÉSZET” című kézikönyv mindazoknak készült, akik munkájuk során olyan gyermekekkel találkoznak, akiknek...

 • learn more Velencei-tó látványtérképe

  Az elmúlt évek jelentős turisztikai fejlesztései is megtalálhatóak már a Civertan Grafikai Stúdiónak a Velencei-tavat és térségét bemutató...

 • learn more Szalagsérülések

  A „Traumatológia Témakörök” sorozat 1993-ban indult az akkori Országos Traumatológiai Intézetben. A zsebkönyvek szerzői többnyire traumatológusok, akik a...

 • learn more Sorsdöntő génjeink

  Az USA-ban már nagy sikert aratott könyv Európában először magyarul jelent meg. A szerző a könyvében leírja, hogy milyen előnyökkel jár, ha valaki...

 • learn more S. O. S. Cukor! – Párbeszéd a diabéteszről

  Hiánypótló kötet betegeknek, hozzátartozóknak és orvosoknak a Magyar Diabetes Társaság ajánlásával  Hogyan fogadja el...

 • learn more Pszichoanalitikus terápia a gyakorlatban

  A mű nemcsak címében kézikönyv, a modern pszichoanalitikus pszichoterápia tankönyvét hozta létre a szerző –...

 • learn more A gyógyszerkutatás kémiája

  A gyógyszerkutatás értékteremtő folyamat, amit a legkülönbözőbb kémiai, biológiai és orvosi szak- és részterületek sokaságának...

 • learn more Az antimicrobás kezelés alapelvei 2008

  Tisztelt Olvasó! Infektológusnak lenni jó. A kórképek túlnyomó többsége tisztázott: megismerhető a kórokozó, az okozott...

 • learn more Gyermekgyógyászat (5. kiadás)

  Ez a tankönyv elsősorban medikusoknak készült, akik tanulmányaik során először kerülnek kapcsolatba a gyermekgyógyászattal. E könyv...

 • learn more Az emlőrák korszerű sebészete

  A női kebel a nőiesség jelképe és az emberiség fennmaradásának egyik záloga. Megbetegedései emiatt kiemelten fontosak, a gyógyítás...

 • learn more Férfigyógyászat

  Az orvosi szakterületek szétválása óta létezik a nőgyógyászat, amely alapvetően a női reprodukcióval és annak szerveivel foglalkozik. A FÉRFIGYÓGYÁSZAT...

 • learn more Tehetség/Talentum Jó szerencse, semmi más?

  "Jelen könyv Czeizel professzor életműve összefoglalásának is tekinthető a tehetség témakörben. A világhírű...