hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Gyógyítás

A megelőzés az első a dohányzásban

A dohányosok ötöde 10 éves kora előtt szívta el első cigarettáját

A dohányzás, illetve a függőség megelőzése lett mind a társadalmi, mind a tudományos kezdeményezések új iránya. Iskolai oktatóprogramot dolgoztak ki itthon, míg Amerikában a nikotinfüggőség, illetve az újból rászokás elleni kísérleti oltóanyagot engedélyeztetik.
Kapcsolódó cikkek
Mindinkább a függőség megelőzésére és már nem a dohányzás okozta szenvedély kezelésén dolgoznak a szakemberek. A napokban be is jelentették, hogy engedélyeztetik a nikotinfüggőség, illetve az újból rászokás elleni kísérleti oltóanyagot. A vakcinák szabadalmaztatására, illetve kifejlesztésére kötött megállapodást a GlaxoSmithKline és a Nabi Biopharmaceuticals. A két cég NicVAX néven nikotinfüggőség, illetve az újból rászokás elleni kísérleti oltóanyagot engedélyeztet, és megkezdik egy második generációs vakcina fejlesztését is. A kutatók abból indultak ki, hogy a nikotinfüggőség krónikus, visszaeséses állapot, amelytől első nekirugaszkodásra csak a dohányosok egy csekély kisebbsége képes tartósan megszabadulni. A nikotin addiktív hatása ugyanis még a kokainénál vagy a heroinénál is erősebb. A vakcina „titka”, hogy a nikotinhoz kötődő antitestek termelésére serkenti az immunrendszert, az antitestből és nikotinmolekulából álló struktúra pedig túlságosan nagy, hogy átjusson a vér-agy gáton. A hatóanyag így megakadályozza, hogy a nikotin eljusson agybéli receptoraihoz, és elejét veszi a rendkívül addiktív örömérzésnek, amelyet a dohányosok és a nikotinkészítmények élvezői átélnek. Ha a vakcina beválik, az a kutatók szerint a leszokások 90 százalékában jelentkező visszaesés megelőzésében is segíthet.
 
Mindeközben itthon az iskolapadsorok között hirdettek harcot a szenvedély kialakulásának megelőzésére. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet most mutatta be a Ciki a Cigi általános iskolai dohányzásmegelőzési programja. A program egyik legfontosabb célja, hogy olyan véleményformáló élmények érjék a gyermekeket, amelyek hatására később minél kevesebben próbálják ki a cigarettázást, illetve szoknak rá a dohányzásra. A 3–5., illetve 6–8. osztályos tanulóknak szóló komplex program külön szól a tanárokhoz, külön a gyerekekhez, és egy élethű, a dohányzás által okozott betegségeket bemutató demonstrációs bábu is tartozik a módszerhez.
 

Az órák során bemutatják a dohányzás történetét, a döntési és választási helyzeteket, a gyerekek tisztán láthatják a befolyásoló tényezőket, megismerhetik a dohányzás okozta betegségeket, a passzív dohányzás káros hatásait, a függőséget, vagy például azt is, hogy mi van a cigarettában.
 
Forrás: Kun J. Viktória, Népszabadság Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés