hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Tudomány

Hasznos örömgátló oltások

A drog- és nikotinfüggőség kezelése helyett inkább a megelőző oltás kifejlesztését támogatná az Egyesült Államok kormánya – mondta el kedden újságíróknak az illetékes drogellenes intézet vezetője.
Nora Volkow, a Drogellenes Nemzeti Intézet (NIDA) igazgatója egy chicagói idegtudományi konferencián beszélt arról, hogy a korábbitól jelentősen eltérő megközelítést alkalmaznának a jövőben: a függőség kezelése helyett inkább vakcinával előznék meg azt.

„Hatalmas mennyiségű kutatási és fejlesztési eredmény áll rendelkezésre a rákmegelőző és számos más rendellenesség elleni vakcinák területén, ezeket használhatnánk fel” – közölte Volkow.

Szeptember végén jelentette be a NIDA, hogy 10 millió dolláros pályázati támogatást ítélt oda a Nabi Biopharmaceuticals biotechnológiai cégnek a NicVAX elnevezésű, nikotinfüggés elleni vakcina klinikai próbáira. Volkow felidézte, hogy a támogatási döntés előtt meggyőződött arról, hogy alapvetően másként működik a vakcina, mint a korábbi termékek, ám a befektetés ezen a ponton még mindenképpen kockázatot hordoz.

A kísérleti vakcina az immunrendszert arra készteti, hogy nikotin ellen antitesteket állítson elő, és mivel a nikotin-antitest komplex túl nagy ahhoz, hogy áthatoljon a vér-agy gáton, a szer megakadályozza a nikotin által kiváltott jutalmazó mechanizmus működését, és segít megelőzni a leszokni kívánó dohányosok visszaesését. A hatás tartós, mivel az antitestek hosszú ideig jelen vannak a szervezetben.

A döntéssel szinte egy időben került nyilvánosságra a Cytos Biotechnology és a svájci Novartis nikotinfüggés elleni vakcinájának legfrissebb – középső fázisú – kutatási eredménye. A tanulmány szerint megkérdőjelezhető a vakcina hatékonysága, ezért bár az elemzés még tart, sokan már lemondtak arról, hogy piacra kerülhet a termék.

Hasonló elven működő védőoltással nem csak a nikotinfüggést, de más anyagoktól való függőséget is megelőzhetnének. A NIDA támogatta a kokainfüggés elleni vakcina próbáit is, melynek eredményét októberben hozták nyilvánosságra az Archives of General Psychiatryban. Mivel a szervezet a kokain ellen nem termel ellenanyagot, az oltás kokainhoz kötött inaktivált kolera toxint tartalmaz, így mellékesen a kolera ellen is véd. A vizsgálatban 115 kokainfüggő vett részt, akiknek fele 12 hét alatt öt oltást kapott, másik felük pedig placebót. A személyek 38 százalékában nagy mennyiségű antitest képződött, ami megakadályozta a szokásos jó érzést, és ezek a személyek jóval kevesebb kokaint fogyasztottak, főleg a kezelés 9. és 16. hete között, amikor a legmagasabb volt az antitest szintje. Bár a beoltottak negyedrészében nem képződött antitest – például azokban, akik dohányzással vitték be szervezetükbe a kokaint –, az eredmény bíztató.

A leszokást segítő szerek globális piaca 2016-ig várhatóan eléri a 4,6 milliárd dollárt, ezért Volkow szerint érdemes a kutatásra és fejlesztésre áldozni.

Forrás: MTI; Reuters; Yahoo

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink