hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Rákellenes Világnap

A megelőzés a legfontosabb

A rák ellenes küzdelemben a megelőzés a legfontosabb, de egyben a legnehezebb feladat a gyógyítás és a korai felismerés mellett - hangsúlyozta Székely Tamás egészségügyi miniszter a rák ellenes küzdelem világnapján tartott konferencián szerdán Budapesten.

A Magyar Rákellenes Liga által szervezett Füstmentes gyermekkort! A ma gyermekei, a holnap világa! című rendezvényen a miniszter a felnőttek személyes példamutatásának fontosságát emelte ki. "Tudatosítani kell mindenkiben, magunkban először, hogy személyes példamutatással tudjuk a legtöbbet elérni." Az egészséges életmód példája a felnövekvő generációt is erre ösztönzi, hiszen így küszöbölhető ki leghatékonyabban, hogy a felnövekvő generációnál felnőtt korban fellépjenek a rákhoz vezető szenvedélybetegségek, az egészségtelen életmód, s hatékonyabban tudjanak ellenállni a káros környezeti hatásoknak - mondta Székely Tamás.
Simon Tamás professzor a konferencia moderátora arról beszélt, hogy a rák világnapjának legfőbb üzenete: "ha egészségesen élsz, nem leszel rákos beteg".
Az egészségügyi világszervezet, a WHO felmérései szerint három lehetséges rákbeteg közül egy esetében ma már meg lehet előzni a kórt, egyet meg lehet gyógyítani, a harmadik pedig sokkal tovább él közöttünk viszonylag jó életminőségben.
A Magyar Rákellenes Liga az idei évben az elsődleges prevenció témakörét előtérbe helyezve, kiemelten foglalkozik a betegség okával, a gyermekkori ártalmakkal - elhízás, mozgásszegény életmód, aktív és passzív dohányzás, napártalom -, amelyek felnőttkorban daganatos betegségekhez vezethetnek, hiszen a gyermekkorban rögzült szokások meghatározzák az emberek későbbi egészségi állapotát.
Vasváry Artúrné, a liga elnöke kiemelte a rák időbeni felismerésének fontosságát, azt, hogy a kormány éppen ennek érdekében hirdette meg 2006-ban a Nemzeti Rákellenes Programot.
Február 4. annak emlékére lett a rákellenes küzdelem világnapja, hogy az első rákellenes világkongresszus résztvevői 2000-ben Párizsban ezen a napon írták alá a kór elleni összefogásra felszólító dokumentumot.
A világon évente 11-12 millió új rákos megbetegedést fedeznek fel, s több mint 7 millióan halnak meg emiatt. A statisztikai adatok szerint Magyarországon az összes haláleset egynegyedét okozzák a daganatos betegségek, a vezető daganatos halálok a tüdőrák, ezt követi a vastagbél- a végbélrák.
Évente mintegy 70 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak hazánkban, s 33-34 ezren halnak meg valamilyen rákos elváltozás következtében.


MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés