hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A magyar tudomány jövője forog kockán

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma alulról akarja kikényszeríteni, hogy az MTA vezetése ne engedjen a miniszteri zsarolásának, írja az Index.

Az Akadémiával vívott harcában Palkovics László IT-miniszter nem adja oda az MTA kutatóintézeteinek járó állami költségvetést. Ez ugyan minden jogszabály szerint járna, a miniszter azonban egyszerűen visszatartja a pénzt, amire, mivel más értelmezhető magyarázat még nem hangzott el, nehéz egyéb szót találni, mint a nyílt politikai zsarolást.

Erről az Akadémiai Dolgozók Fórumán beszéltek hétfő délután vezető kutatók. A fórumot – amelyről az Index számol be – abban a két éve átadott Humán Tudományok Kutatóházában tartották, aminek a pesszimistábbak már a puszta jövőjét is veszélyben látják. Palkovics nagyszabású terve szerint ugyanis mostantól teljesen megszűnne az akadémiai kutatóintézetek alapfinanszírozása, így a rezsit is csak az elnyert pályázati és egyéb támogatásokból lehetne fizetni, ami elég nagy bizonytalanságot jelent.

Az Akadémiai Dolgozók Fórumát most januárban hozták létre, hogy az akadémiai dolgozók nevében lépjenek fel a politikai átalakítási tervekkel szemben. Mostanra az MTA kutatóintézet-hálózatának több mint fele csatlakozott az elutasító dolgozói nyilatkozathoz. Szerintük a Palkovics-féle rendszer semmiféle garanciát nem tartalmaz a kutatóhálózat fenntartására és a dolgozók egzisztenciális biztonságának megőrzésére, ahogy azt is csak bemondásra kellene elhinni, hogy szakmai alapon fogják elbírálni a pályázatokat. A dolgozói fórum azt szeretné, hogy a látszatpályázaton az MTA intézetei ne induljanak, az Akadémia vezetése pedig szorgalmazza a pályázat visszavonását.

Az akadémiai dolgozók képviselői azt akarják „alulról” kikövetelni, hogy az Akadémia tartsa magát a decemberi közgyűlési határozathoz, ahhoz, amelyik kimondta, hogy a kutatóintézetek hálózatát meg kell őrizni, és nem szabad lemondani az alapfinanszírozásról sem. Bár a fórumon is hangsúlyozták, hogy ez nem a vezetés ellenében történik, valójában sejthető, hogy most már nem utolsósorban saját kutatóintézeti főigazgatóikra próbálnak nyomást gyakorolni. Az intézeti vezetőkön most minden irányból nagy a nyomás, és Palkovics is az ő ellenállásukat akarja megtörni, amikor az MTA vezetését megkerülve velük tárgyal – és kínál egyéni alkukat a pletykák szerint. A főigazgatóknak kell megmondani a kivégzési sorrendet. De még azt is felülírhatja Palkovics – utalt az egyik résztvevő arra, hogy a pályázatokban a kutatóintézeti központok vezetőinek prioritási sorrendet kellene írniuk a kutatócsoportokról; igaz, ez nem köti a minisztérium által kijelölt bírálókat.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége a jövő héten dönt arról, hogy pályázhatnak-e a Palkovics-féle modellben az akadémiai kutatóintézetek. Három, a magyar történelemből ismerős forgatókönyv közül kell választaniuk: Tilt, Tűr vagy Támogat.

Mindeközben a Magyar Hírlap arról ír, Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) minden törvényes eszközzel rendelkezik ahhoz, hogy forrásokat megelőlegezzen, átcsoportosítson, feladatokat átmenetileg vagy tartósan finanszírozzon. Az államtitkár erre mutatott rá írásbeli válaszában, amelyben a Párbeszéd frakcióhoz csatlakozott független Mellár Tamás kérdésére válaszolt. A képviselő azt kérdezte, miként lehet az év első három hónapjában az MTA kutatóintézeteit a hatályos jogszabályoknak eleget téve működtetni úgy, hogy a működési költségeknek a béreken felüli részét a minisztérium nem fizeti ki.

(forrás: Index, Magyar Hírlap)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink