hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

A Magyar Onkológusok Társaságának állásfoglalása

Hazánkban az onkológiai kezelések tudományosan bizonyított alapú gyógyszerekkel és eljárásokkal történnek, szabályozott és ellenőrzött módon.

A Magyar Onkológusok Társaságának állásfoglalása a 2018. február 13-án a hírportálokon megjelent „Kemoterápia: figyeljünk a szívünkre” illetve "Onkokardiológiai munkacsoport alakult" című hasonló tartalmú cikkekhez.

A Magyar Onkológusok Társasága (MOT) a cikk jobbító szándékában nem kételkedve, annak több megállapítását sajnálatosan félreérthetőnek és ezzel a rákbetegek, illetve családtagjaik számára az egzisztenciális félelem és az orvosszakma iránti bizalomvesztés kiváltására alkalmasnak tartja.

A MOT az onkológiai megbetegedésekben szenvedők és hozzátartozóik megnyugtatására hangsúlyozza, hogy hazánkban az onkológiai kezelések a nemzetközileg érvényben lévő szakmai vezérfonalaknak megfelelően, tudományosan bizonyított alapú gyógyszerekkel és eljárásokkal történnek, szabályozott és ellenőrzött módon. Hazánkban az onkológus szakorvosok és a speciálisan képzett szakszemélyzet képes a daganatos betegeket magas szinten biztonságosan és eredményesen gyógyítani.

A magyar daganatos betegek számára rendelkezésre álló onkológiai gyógyszerek döntően megegyeznek a világ legfejlettebb országaiban is alkalmazott, legkorszerűbb gyógyszerekkel. Ezen onkológiai gyógyszereket a klinikai alkalmazást megelőzően, nagyon magas szintű, éveken át tartó klinikai vizsgálatokban elemzik, egységes szigorú szakmai szabályok szerint a hatásosság, az optimális dózis, a mellékhatások, stb. szempontjából. Az igazoltan hatásos szereket – a megfelelő tanúsítványokkal – a nemzetközi és nemzeti hatóságok befogadják a humán klinikai ellátásba. Az onkológiai gyógyszerek hatóanyagai, hatásmechanizmusuk, kívánt és nem kívánt biológiai kölcsönhatásaik pontosan ismertek. Ezeket a gyártó a felhasználó orvosok, az orvosok pedig a betegek számára ismertetik. A kezelések a felvilágosított betegek beleegyezésével történnek.

A gyógyszertani ismeretek nem megfelelő kommunikációja a társadalom felé félelmet kelthet, pedig éppen az ellenkezője, a betegbiztonság és a hatásosság együttese az, ami a gyógyszereknél garantálja, hogy eredményeik messze túlhaladják esetleges mellékhatásaikat. Így van ez az onkológiai gyógyszerek közül az úgynevezett kemoterápiás szereknél is. Az onkológiai gyógyszerek elfogadható mértékű mellékhatásai, így lehetséges kardiológiai mellékhatásai is ismertek, megelőzhetők vagy kezelhetők. Az ilyen gyógyszerek alkalmazásához eddig is szigorúan hozzátartozott a kardiológiai szakvizsgálat és utánkövetés, ami rutinszerűen a gyógyszeres onkológiai kezelések részét képezi. Más onkológiai gyógyszereknél a kardiológiai szakvizsgálat nem kötelező, lehet ajánlott, vagy javasolható.

A MOT aktív részvételével már 2017-ben létrejött a Magyar Kardiológusok Társaságával az Onkokardiológiai Munkacsoport, éppen abból a célból, hogy a hazai rákbetegek kezelésének eredményeit a betegbiztonság fokozásával lehessen javítani.

A MOT megerősíti, hogy hazánkban az ellátórendszer alkalmas a rákbetegek világszínvonalú onkológiai ellátására, a tudomány jelenlegi állása szerinti eredmények biztosítására. Az alkalmazott eljárások és gyógyszerek rendelkezésre állnak minden biztosított gyógyulásához.

A MOT kiemeli, hogy az onkológia többszakmás, ún. multidiszciplináris bonyolult szakmai összefüggéseinek egymástól függetlenítve, a lakosság számára nem kellő szakmai háttérrel és magyarázattal történő kiragadása szakmai és etikai felelősséget vet fel, indokolatlanul gyengítve honfitársaink bizalmát az ellátórendszerben, ezzel mérhetetlen károkat okozva az onkológai ellátás hatékonyságában.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés