hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A magánellátás szürke zónái

A magánegészségügyi ellátás iránt folyamatosan nő a kereslet, a saját zsebből finanszírozott formákat a Magyar Idők vette górcső alá.

A jelenség három fő okra vezethető vissza: a gyorsaságra, a bánásmódra és arra, hogy előre tudható, mennyibe fog kerülni a vizit. A műtéti várólisták valóban rövidültek az elmúlt években, ám azt Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár is elismerte, hogy a diagnosztikai, szakorvosi vizsgálatok közül sok olyan van, amelyikre csak hetekkel-hónapokkal későbbre lehet időpontot kapni. Más kérdés, hogy ennek valóban csak objektív okai vannak-e – orvoshiány, elromlott berendezés stb. –, vagy élni kell a gyanúperrel, miszerint a doktorok ily módon igyekeznek a magánellátás irányába terelni a türelmetlenebb és persze fizetni is képes pácienseket.

Nőgyógyászati magánrendelő az V. kerület egyik bérházának harmadik emeletén. Este hat óra, a hallból kialakított váróban mozdulni sem lehet. A rendelőnek használt szobában minimális bútorzat, és csupán a legszükségesebb vizsgálóeszközök, ám ezen senki sem akad fenn, mert mindenki tudja, hogy a labor- és egyéb vizsgálatokra, valamint a beavatkozásokra úgyis az állami klinikára utalja majd a pácienst a főállásban ott dolgozó professzor. Aki igazán udvarias, vizsgálata mindössze néhány percet vesz igénybe, majd a beteg fizet és távozik. Leletet, számlát nem kap, de ezen sem akad fenn senki, hiszen ez itt így a megszokott.

A legtöbb lakásrendelő, amely a magánfogorvosi praxisok mellett évtizedeken át egyet jelentett Magyarországon a magánegészségüggyel, a mai napig így működik. Jelenleg is az egy vagy legfeljebb két-három orvossal működő kis magánpraxisokból van legtöbb az országban, ugyanakkor érezhetően szorulnak ki a piacról, főleg a fővárosban, ahol mind komolyabb konkurenciának számítanak a magánklinikák. Ezekből több kisebb és néhány nagyobb is van már, de valójában nem is a méret a lényeg, hanem hogy itt jellemzően többféle szakorvos dolgozik, nem vagy jóval ritkábban küldik a beteget az államiba vagy más magánszolgáltatóhoz labor- és egyéb vizsgálatokra. Nem utolsósorban leletet és számlát is kap a beteg, aki akár egészségpénztári kártyával is fizethet. A működés szabályozott, minőségbiztosított és átlátható.

A teljes riportot itt olvashatja.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink