2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A leggyakoribb gyógyturisztikai eljárások

A West Palm Beach-i Gyógyturisztikai Szövetség szerint mintegy 800 ezer amerikai utazik évente külföldre azért, hogy kezeltesse magát. A szervezet szerint a betegek 40-60%-ot takarítanak így meg a kezelésük árából.

Ugyanakkor felmerülhetnek aggodalmak a biztonsággal, az egészségbiztosítással és az orvosi műhibákkal kapcsolatban, amelyek szükségessé teszik, hogy a betegek az elutazásuk előtt megvizsgálják annak az orvosnak, valamint egészségügyi intézménynek a hitelességét, akivel, illetve ahol kezeltetni kívánják magukat. A következő felsorolás tartalmazza a leggyakoribb gyógyturisztikai eljárásokat, valamint azokat az országokat, amelyek ezekre a kezelésekre specializálódtak.

1. Csípőprotézis műtét

Célországok: Costra Rica, Brazília. Becsült megtakarítás: 7442 dollár.

„A csípő- és térdprotéziseket általában fedezi az amerikai egészségbiztosítás, de ez gyakran nem elég. Gyakran ugyanis a cégek csak akkor találják szükségesnek az ilyen beavatkozásokat, amikor a betegnek már évek óta fájdalmai vannak. Ezen felül, az eljárás Dél-Amerikában csak mintegy 8000 dollárba kerül” – nyilatkozta Renee-Marie Stephano, a Gyógyturisztikai Szövetség elnöke.

Stefano szerint a megtakarítások annak köszönhetők, hogy a laborvizsgálatok külföldön olcsóbbak, és a külföldi orvosok esetében gyakran nem olyan magas az orvosi műhiba-biztosítás, mint a hazai orvosok esetében. A biztosítással nem rendelkezők az USA-ban átlagosan 15442 dollárt fizetnek a csípőprotézis-műtétért az atlantai Arthritis Alapítvány szerint.

 

2. Mesterséges megtermékenyítés

Célországok: Oroszország, Panama, India. Becsült megtakarítás: 6000 dollár.

„Az első számú műtét, amit a pácienseink el akarnak végeztetni, az a mesterséges megtermékenyítés” - nyilatkozta Taras Kuzin, a MedVacation, a Denverben található gyógyturisztikai ügynökség igazgatója. „Egy in vitro beavatkozás az USA-ban -gyógyszereket és a kórházi tartózkodást is beleszámítva - 16000 dollárba kerül. Mi hasonló szolgáltatást kínálunk, amely magában foglalja a gyógyszerezés, a repülőút, a hotel, valamint a reptéri transzfer költségeit is 10000 dollárért”.

Az amerikai egészségbiztosítási cégeknél elektív eljárásnak számító in vitro megtermékenyítés költségei kezelésenként 12000 és 17000 dollár között becsülhetők a Nemzeti Egészségügyi Intézetek szerint, amely nem foglalja magába a kezelést követő gyógyszereket. Gyakran azonban egy kezelés nem elegendő. A birminghami támogatott megtermékenyítés szakértők non-profit társasága által készített tanulmány szerint az in vitro kezeléseknek csak 28 százaléka eredményez élve születést, ami azt jelenti, hogy a kezelésben résztvevő nők kétharmada semmit sem kap a pénzéért cserébe.

„A betegeknek meg kell bizonyosodniuk afelől, hogy a kórházak és orvosok az amerikai akkreditációs ügynökség által akkreditálva vannak”- nyilatkozta Andrew Lloyd, gyógyturisztikára specializálódott ügyvéd.

 

3. Angioplasztikai eljárások és mitralis billentyű csere

Célországok: Szingapúr, Thaiföld, Korea. Becsült megtakarítás: 6000-25000 dollár.

Minél kockázatosabb egy eljárás, annál mélyebb szintű kutatás, utánajárás szükséges – tette hozzá Lloyd. A dallasi Amerikai Szív Társaság jelentése szerint a betegek 10000-15000 dollárt fizetnek egy angioplasztikáért az USA-ban, a mitralis billentyű csere pedig 50000 dollárba is kerülhet.

Az ázsiai intézmények ugyanezeket a beavatkozásokat a költségek feléért végzik el a Gyógyturisztikai Szövetség szerint. Lloyd szerint azonban azoknak a pácienseknek, akik ilyen invazív beavatkozásnak vetik alá magukat, biztosítást kellene kötniük az esetleges komplikációkra a gyógyturisztikai ügynökségeknél. „A komplikációkra vonatkozó biztosítás általában azt jelenti, hogy ha valami hiba történik, a biztosító fizet egy amerikai orvosnak, hogy hozza helyre a hibát. Az olyan beavatkozások esetében, mint a szívsebészet, annak is fontos utánanézni, hogy milyen utógondozást nyújt az intézmény.”

 

4. Fogászati koronák, hidak, esztétikai fogászat

Célországok: Mexikó, Costa Rica. Becsült megtakarítás: 300-1100 dollár foganként.

„Sok páciens keres fel minket olyan esztétikai fogászati kezelések céljából, mint például implantátumok és koronák, mivel ezeknek az eljárásoknak nagyon magas az eredményességi arányuk” – nyilatkozta Patricia Marsek, a Vernon Hills-i MedTreat gyógyturisztikai cég igazgatója.

A Cleveland Klinika, egy ohioi non-profit orvosi kutatóközpont jelentése szerint a fogászati koronák 500-1100 dollárba kerülnek foganként, földrajzi helyzettől és a felhasznált anyagoktól függően, a porcelánból készült bevonat esetében 500-2000 dollárba. Dél-Amerikában a korona foganként 200-600 dollárba kerül, míg a porcelánbevonat 300-900 dollárba.

„Ez a megtakarítás önmagában még nem indokolja a külföldi kezelést, hacsak nem olyan problémája van a páciensnek, ami az USA-ban 6000 dollárba kerülne. A repülőút és a szálloda árát beleszámítva, 6000 dollár a pénzügyi nyereségküszöb, amiért már megéri fogászati kezelés céljából külföldre utazni” – tette hozzá Marsek.

 

5. Gyomor bypass

Célországok: Mexikó, Panama, India. Becsült megtakarítás: 10000-12500 dollár.

A gyomor bypass, amely a gyomor szűkítését szolgáló sebészeti beavatkozás, külföldön feleannyiba kerül, mint az USA-ban, a Gyógyturisztikai Szövetség szerint. Az elhízás kezelésére szolgáló vagy súlycsökkentő sebészeti beavatkozások a leggyakoribb kezelések közé tartoznak, amelyek miatt a páciensek külföldre hajlandók utazni.

„Ez az első számú eljárás iparágunkon belül, mivel gyakran nem fedezi az amerikai biztosítás. A MedVacation nem kínál az elhízás kezelésére szolgáló csomagot, mivel túl sok komplikáció merülhet föl” – nyilatkozta Kuzin, a MedVacation igazgatója.

Az elhízás kezelése céljából külföldre utazóknak is célszerű biztosítás kötni az esetleges komplikációkra, valamint utánanézni, hogy az adott intézmény akkreditálva van-e az amerikai egészségügyi szervezeteknél és a Nemzetközi Egészségügyi Minőség Társaságnál, amely egy Dublinban működő non-profit minőségellenőrző ügynökség.

Minden attól függ, hogy az ember milyen alaposan néz utána ezeknek a cégeknek. Végeredményben az élete múlhat rajta”- állapította meg Kuzin.

(forrás: HealthOnLine)
hirdetés

Könyveink