hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A legfiatalabb elhunyt 25, a legidősebb 95 éves volt

A koronavírus-fertőzésből gyógyultak vérplazma adásával segíthetnek a súlyos betegeknek, hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Vérplazma adásához a gyógyultak 10 százaléka termel kellő mennyiségű ellenanyagot, közölte, hozzátéve, arra minden gyógyult jelentkezhet, de klinikai vizsgálatnak kell megállapítani, hogy adhatnak-e vérplazmát. Az országos tisztifőorvos nemes cselekedetnek nevezte, ha valaki így segíti a súlyos betegeket. Ismertetése szerint a vérplazmával készen biztosítják a betegeknek azt az ellenanyagot, amelyet szervezetük esetlegesen nem tud termelni. Úgy fogalmazott: "Egyfajta passzív immunitásban részesítjük" őket.

 

Közölte: az elmúlt 24 órában 91-en haltak meg, a legfiatalabb elhunyt 25 éves, a legidősebb 95 éves volt. Beszámolt arról, hogy a járvány kezdete óta 3281 elhunytat tartanak nyilván, mintegy hét százalékuknál nem találtak alapbetegséget. A fertőződés általában kísérő betegségként, súlyosbító körülményként jelenik meg; továbbra is a krónikus betegeket és időseket kell védeni. Felhívta a figyelmet a higiénés rendszabályok betartásának fontosságára, amire egyre inkább szükség van, mondta, mivel a fertőződés lehetőségének csökkentésével  az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége is mérséklődik. Ezzel összefüggésben szólt arról, hogy egyre többen kerülnek kórházba, lélegeztetőgépre.

Hétfőn 7477 beteget ápoltak kórházakban, 576-an vannak lélegeztetőgépen. Tájékoztatása szerint hétfőn 27 292-vel nőtt a PCR-tesztek száma, eddig 1 388 132 PCR-vizsgálat történt. Mint mondta, a PCR-tesztelési kapacitás folyamatosan bővül, ma már az Országos Vérellátó Szolgálat is jelentős mennyiségű diagnosztikai vizsgálatot végez. Az antigénalapú gyorsteszteket az egészségügyi szolgálatok egy része, az Országos Mentőszolgálat és hat szűrőbusszal a Nemzeti Népegészségügyi Központ végzi.

A tisztifőorvos arra kért mindenkit, hogy csak akkor vegyenek részt a szűrőbuszos vizsgálaton, ha arra a mentőszolgálat munkatársától felhívást kapnak. Emlékeztetett arra, hogy az eljárásrend szerint a vizsgálatot háziorvos rendeli meg, amelyet az Országos Mentőszolgálat koordinál. A beteg állapotától függően a beteg otthonában végzik el a mintavételt, vagy a szűrőbuszra irányítják.Mivel a 46. heti vízvizsgálatok szerint a szennyvízben Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szolnokon emelkedett a vírus örökítőanyagának mennyisége, ezeken a településeken, de országszerte is 4-5 nap múlva számítani kell a fertőzöttek számának növekedésére.

(forrás: MTI, koronavirus.gov.hu)
hirdetés

Könyveink