hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

A lakosság harmada szenved valamilyen allergiában

A 15 év feletti magyar lakosság 36 százaléka szenved valamilyen allergiában saját bevallása szerint – derül ki a GfK LHS HealthCare 2010 májusában végzett lakossági felmérésének eredményeiből.

Az allergiások csaknem fele, 47 százaléka szezonális allergiában szenved, 44 százalékuknak folyamatosan fennálló allergiája van – pl. fém, kő vagy nap –, míg csaknem tizedük valamilyen hatóanyagra, gyógyszerre vagy rovarcsípésre allergiás – derül ki a GfK LHS HealthCare 2010 májusában végzett lakossági felmérésének eredményeiből. A folyamatosan fennálló allergia a nőket sokkal jobban érinti, az allergiás nők 56 százalékát, míg a férfi allergiások csupán 30 százalékát. Ez leginkább az ékszerhasználattal és az öltözködési szokásokkal hozható összefüggésbe.

A szezonális allergia a március és október közötti időszakban jelentkezik az ebben szenvedőknél. Ennek a csoportnak közel harmadánál (31%) a parlagfű szezonnal kezdődnek el a kellemetlenségek. Másik ilyen periódus, a május, ekkor kezdődnek a tünetek a szezonális allergiában szenvedők ötödénél (20%).

„Az allergiások 38 százaléka nem tesz semmit allergiája ellen, 34 százalékuk fordul orvoshoz, illetve az orvos által felírt gyógyszereket szedi. 12 százalékuk alternatív gyógyászati megoldást választ, 10 százalékuk pedig a kiváltó ok elkerülésében, illetve az életmódváltásban látja a megoldást” – mondta el Dr. Lantos Zoltán, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

A férfiakra az egészséggel kapcsolatos általános attitűdjüknek megfelelően inkább jellemző, hogy nem tesznek semmit, arányaiban 20 százalékkal vannak többen, mint a nők. Ennek megfelelően a nők aktívabbak a megoldások keresésében, 50 százalékkal többen szednek nem vényköteles gyógyszert, mint a férfiak és 26 százalékkal többen fordulnak alternatív gyógyászati megoldásokhoz.

A legnépszerűbb alternatív megoldás a sópipa és a sóbarlang, valamint a homeopátiás készítmények. Ezek használóinak száma eléri a gyógyszertárakban recept nélkül kapható gyógyszereket használók közel kétharmadát (60%). A gyógyszert szedők mintegy harmada (37%) akkor kezd el gyógyszert szedni, amikor elkezdi érezni a tüneteket, a másik csoportot alkotó 31 százalék pedig a korábbi tapasztalatai alapján, még a tünetek jelentkezése előtt. Egynegyedük (26%) csak akkor, amikor már nagyon súlyosak a tünetek, és 6 százalékuk kényszerül arra, hogy folyamatosan szedjen gyógyszert.

(forrás: GfK Csoport)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink