2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A kezelt betegek 30%-ánál alakul ki “hosszú Covid”

A University of California, Los Angeles (UCLA) kutatói több mint ezer olyan beteget követtek nyomon, akiket 2020 áprilisa és 2021 februárja között Covid-19-cel kezeltek, és összesen 309 betegnél figyelték meg a “hosszú Covid” (long Covid) kialakulását.

A vizsgálat célja az volt, hogy a minta segítségével kutatók megállapítsák a fő hajlamosító tényezőket. A legnagyobb valószínűséggel azoknál alakult ki az állapot, akiknél korábbi kórházi kezelést, cukorbetegséget és elhízást jegyeztek fel.

Meglepő módon sem az etnikai hovatartozás, sem az életkor, sem a szociális-gazdasági státusz nem mutatott összefüggést a long COVID megjelenésének kockázatával, bár mindegyik tényező összefügg a betegség potenciális súlyosságával és a haláleset kockázatának mértékével. A 309 long COVID-os beteg csoportjában a hospitalizált betegeknél a legjellemzőbb tünetek a kimerültség és a légszomj voltak (31 ill. 15%), míg a járóbetegek körében a szaglásvesztés (16%) számított a leggyakoribb tartós tünetnek.

Forrás: Sun M. Yoo et al, Factors Associated with Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 (PASC) After Diagnosis of Symptomatic COVID-19 in the Inpatient and Outpatient Setting in a Diverse Cohort, Journal of General Internal Medicine (2022).

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés