2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

A kamara az egyszeri, bruttó 500 ezer forintos juttatásról

Azt várja és kéri a kormánytól a Magyar Orvosi Kamara, hogy a január óta tárgyalt bérrendezést mielőbb indítsa el.

A Magyar Orvosi Kamara továbbra sem ismeri a kormány tervének részleteit a bruttó 500 000 ezer forintos, egyszeri juttatásról. Tudjuk viszont, hogy Magyarországon a közalkalmazotti bértábla szerint egy kezdő orvos jelenleg 964, egy 6 éve dolgozó szakorvos 1742 forintos nettó órabérért dolgozik. Ez a fő oka annak, hogy egy tartalékait teljesen felélt egészségügy néz szembe a járvánnyal, írja közleményében a szervezet.

Mint jelzik, a Magyar Orvosi Kamara ez év januárban mértéktartó javaslatot tett a biztonságos betegellátáshoz szükséges bérrendezésre. Eszerint két év alatt el kell érni az osztrák orvosi bérek felét, ami a két ország fejlettsége közötti különbségnek is megfelel. Ez elegendő lenne orvosaink itthon tartásához és a társadalom érdekét szolgáló egészségügyi reform megkezdéséhez. Az egyszeri juttatások, ösztöndíjak, 3-4 párhuzamos állás kényszere ugyanis élhetetlen, kiszámíthatatlan jövőképet jelent.

A járvány most itt van, kollégáink a rájuk kiemelten leső veszély ellenére teszik a dolgukat. Nem véletlen, hogy hazánk ismert fertőzött betegeinek 12,5%-a egészségügyi dolgozó. Nem az ország legbátrabb emberei vagyunk. Ez a hivatásunk. Akkor is ezt fogjuk tenni, ha az orvosok bérének rendezését a kormány még mindig nem látja indokoltnak. Így azonban szembe kell majd néznünk azzal, hogy a járvány elmúltával várhatóan az orvosok újabb jelentős része hagyja el a közfinanszírozott egészségügyet.

500 000 forint nagy összeg. A kamara elismeri, hogy az alacsony bérezés miatt ez az egyszeri juttatás is nagy segítséget jelent. A magyar orvostársadalom bajára azonban nem egy nagy fehér boríték a megoldás, hanem tisztes, a felelősségnek és a társadalmi értéknek megfelelő stabil bérezés. Azt várjuk és kérjük a kormánytól, hogy a január óta tárgyalt bérrendezést mielőbb indítsa el, írják.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés