2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Teljes jóváhagyást kapott a Pfizer-BioNTech vakcina az USA-ban

A járvány erősödésére számít a német kormány

Várhatóan tovább erősödik a koronavírus-járvány Németországban, de a beoltottaknak egyelőre nem kell tartaniuk újabb korlátozásoktól. Nemzetközi hírek.

Steffen Seibert, a német kormányon belül működő korona-kabinet tanácskozása után elmondta, hogy az utóbbi hetekben jelentősen emelkedett a hétnapi fertőzésgyakoriság, és ez a folyamat várhatóan tartós marad. Azonban míg a lakosság egészét tekintve ez az érték 54,5, a hatvan felettieknél, akiknek körében 80 százalék feletti az átoltottság, csupán 11. Ez is azt mutatja, hogy a legfontosabb az oltási kampány folytatása, mert a koronavírus-járvány egyre inkább "az oltatlanok járványa", jelentette ki a szóvivő.

Rámutatott, hogy a fertőzés miatt kórházba kerülők 90 százalékának, és az intenzív ellátásra szorulók 94 százalékának nincs védőoltása az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) okozta betegség (Covid-19) ellen. Kiemelte, hogy a teljes oltással rendelkezőknek és a fertőzésen átesetteknek egyelőre nem kell tartaniuk újabb korlátozásoktól, nekik továbbra is csak az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedéseket (közösségi maszkviselés, társas, vagy társadalmi távolságtartás) kell betartaniuk.

Azt viszont nem lehet megjósolni, hogy kialakul-e olyan vírusváltozat, amelynél nem hatásosak kellőképpen az eddigi oltóanyagok. A kormányszóvivő közölte, hogy megváltoztatják a járványvédelmi szabályok formálásának fő elvét, vagyis nem a hétnapi fertőzésgyakoriság, hanem a kórházba kerülő fertőzöttek arányának alakulása alapján alakítják majd az előírásokat.

*

Önkéntes alapon egyes iskolákban is oltanak majd a koronavírus-ellen Horvátországban a szeptember 6-án kezdődő tanévben, közölte hétfőn Ivana Pavic Simetin, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatóhelyettese. Pavic Simetin kiemelte: főleg a középiskolák végzős tanulóinak lesz erre lehetőségük, valamint az egészségügyi- és vendéglátóipari szakközépiskolák diákjainak, akik a gyakorlati képzés miatt több, különböző korú emberrel is kapcsolatba kerülnek.

"Az oltás önkéntes, nem kötelező a gyerekek számára. De így, hogy az iskolákban lehetőség lesz a tömeges oltásra, a gyerekek és a szüleik könnyebben hozzáférhetnek a vakcinához", hangsúlyozta.

A korábbi bejelentésektől eltérően, egyelőre nem lesz kötelező a pedagógusok tesztelése. Annak ellenére sem, hogy például az általános iskolákban az alkalmazottak 50 százaléka, a szakközépiskolákban az 55 százaléka, a gimnáziumokban pedig csak az 56 százaléka van beoltva.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1 697 583-en kaptak védőoltást, a jogosultak 41,8, a felnőtt lakosság 50,2 százaléka; közülük 1 579 035-en már a második adagot is felvették.

Szlovéniában, ahol már jövő hétfőn megkezdődik a tanév, Horvátországgal ellentétben kötelező a tanárok tesztelése, míg a felső tagozatos és a középiskolás diákok számára ez önkéntes. A felsőoktatásban csakis védettségi igazolással lehet látogatni az órákat. Az alsó tagozatokban itt is csak a közös helyiségekben lesz kötelező a maszk viselése.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 968 971-en kaptak védőoltást, közülük 881 119-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 46, illetve 42 százaléka.

*
Ötvenöt szicíliai városban tették ismét kötelezővé a maszk viselését az utcákon a koronavírus delta variánsának terjedése és az alacsony átoltottság miatt, erősítette meg az olaszországi tartomány elnöke, Nello Musumeci hétfőn. A politikus "nehéz, de szükséges" lépésnek nevezte a járványintézkedések ismételt szigorítását. Úgy vélte, egyes szakmai ágazatokban kötelezővé kell tenni a védettség megszerzését.

A rendelkezés augusztus 24-én lép életbe, és egyelőre szeptember 6-ig lesz érvényben. Többek között ismét kötelező a maszk viselése szabadtéren is, tehát az utcákon és tereken mindenki számára, 12 éves kortól. Felfüggesztették a csoportos programokat, valamint a tömegrendezvényeket. A családi rendezvények, például esküvők esetében a résztvevők kizárólag előzetes teszteléssel lehetnek jelen.

Nello Musumeci hangoztatta, hogy a szigorítások oldásához a szicíliaiak 70 százalékának meg kell kapnia a védőoltás első adagját. Az ötmillió lakosú szigeten kevesebb mint 60 százalék azoknak az aránya, akik legalább egy adag vakcinát már megkaptak. Helyi orvosok korábbi magyarázata szerint a szicíliaiak "babonás előítéletek" miatt mondanak nevet a vakcinázásra. Olaszországban Szicíliában a legalacsonyabb a lakosság oltottsági aránya.

*

Teljes jóváhagyást kapott az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA) az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinája, jelentette be az FDA. A teljes jóváhagyás a 16 éves és annál idősebbek számára érvényes, és többek között azt jelenti, hogy a vakcina mostantól nem csak egészségügyi veszélyhelyzetben használható. Szakértők a bejelentéstől azt várják, hogy segíthet növelni a lakosság oltásokba vetett bizalmát, azaz azok is beoltatják majd magukat, akik eddig nem tették meg.

"Az emberek teljesen biztosak lehetnek abban, hogy ez a vakcina megfelel azoknak a magas minőségű biztonsági, hatékonysági és gyártási követelményeknek, amelyeket az FDA elvár az engedélyezett termékektől", jelentette ki Janet Woodcock, az FDA megbízott vezetője. "A mai mérföldkő egy lépéssel közelebb visz minket ahhoz, hogy megváltoztassuk a járvány lefolyásának irányát az Egyesült Államokban".

Az Egyesült Államokban eddig több mint 200 millió Pfizer-BioNTech vakcinát adtak be, világszerte pedig több mint 100 millió adagot. Az oltás tavaly decemberben kapta meg a sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyt Amerikában. Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója úgy fogalmazott: reméli, hogy a döntés "növeli a vakcinánkba vetett bizalmat, mivel az oltás továbbra is a legjobb eszköz az életek védelmében".

A Kaiser Family Foundation, egészségügyi elemzésekkel foglalkozó kaliforniai intézet júniusi felméréséből kiderült: a be nem oltott amerikaiak 30 százaléka úgy nyilatkozott, hogy szívesebben beoltanák magukat, amennyiben az FDA teljes jóváhagyást ad az elérhető vakcinákra.

Az FDA kutatásai szerint több száz millió beadott Pfizer-BioNTech oltás után is kijelenthető, hogy rendkívül ritkák a súlyos mellékhatások, mint például a mellkasi fájdalom, vagy a szívizomgyulladás a tizenévesek és a fiatal felnőttek esetében. Az oltás hatékonyságával kapcsolatban megállapították, hogy 97 százalékos védelmet nyújt a koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen.  Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai azt mutatják, hogy a vakcina "jó munkát végez" a delta variáns által okozott súlyos megbetegedések megelőzésében is.

Az FDA engedélyezését követően az amerikai védelmi minisztérium, azaz a Pentagon szóvivője, John Kirby hétfőn bejelentette, hogy kötelezővé teszik a Covid-19 elleni védőoltás felvételét a hadseregben szolgáló minden alkalmazott számára.

*

A világon 212 502 421 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.  Egy nappal korábban 211 800 166 fertőzöttet tartottak nyilván. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink