hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Egészségipar

A homeopátiás készítmények piaca és megítélése

A homeopátiás készítmények piaca évről évre dinamikusan fejlődik és a fiatalok körében egyre elfogadottabb gyógymódnak számít, ugyanakkor a lakosság nagy része még nem rendelkezik tapasztalattal és hozzáállása is semleges  – derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg.hu egészségportál kérésére készített felméréséből.

Hazánkban jelenleg több mint ötvenféle homeopátiás készítmény érhető el. A termékek között zömében megfázás elleni szereket, nyugtatókat, fájdalomcsillapítókat lehet találni. A forgalomban lévő homeopátiás készítmények egy része nem csak gyógyszertárakban érhető el.

Dinamikusan fejlődő piac

A forgalmi adatokat elemezve kiderül, hogy míg az 1990-es évek elején az eladott dobozszám mindössze ezer körül mozgott, addig a 2008-as év forgalma alig maradt el a másfél millió eladott doboztól. Sokatmondó adat, hogy az idei év márciusában közel 240 ezer dobozt vásároltak meg a különböző homeopátiás készítményekből.

Termelői értéket vizsgálva is szembetűnő a növekedés: a 2008-as forgalom több mint hétszerese a 2000 évben eladott mennyiségnek.

A homeopátiás készítmények ismertsége

Összességében elmondható, hogy a lakosság jelentős része nem használt még homeopátiás készítményt, és nem is akar véleményt alkotni róluk. Száz lakosból 36-nak nincs tapasztalata és/vagy nem foglal állást, 27 inkább nem bízik bennük, míg 37 inkább bízik a homeopátiás készítményekben.

Míg nemek tekintetében nem tapasztalható szignifikáns különbség a válaszok között, addig az életkor tekintetében megállapítható, hogy a fiatal, felsőfokú képzettséggel rendelkezők között a legmagasabb azok aránya, akik tapasztalattal bírnak a készítményeket illetően, illetve pozitívan vélekednek a homeopátiás szerekről.

Az eddigi kutatási tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a háziorvosok többsége is inkább pozitívan vélekedik a homeopátiás szerekről, azonban nagyobb részük gondolja úgy, hogy a gyógyszeres kezelés kiegészítő terápiájaként működhetnek sikeresen ezen készítmények.


A kutatásról
A Szinapszis Kft. rendszeresen méri a magyar lakosság egészségtudatosságát. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

WEBbeteg, Szinapszis Kft.

A Wikipédia a homeopátiáról

A homeopátia (a görög ὅμοιος, hómoiosz = hasonló és πάθος, páthosz = szenvedés, kór szavak összetételéből) vagy hasonszenvi gyógymód egy alternatív gyógymód, melyet elsőként Samuel Hahnemann írt le a XVIII. században. A homeopaták nézete szerint a betegségek olyan szerekkel kezelhetők, melyek egy egészséges emberben a betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki. Állításuk szerint sorozatos hígítással és az egyes hígítások közötti rázással megszüntethetők a szer toxikus hatásai, míg a vivőanyag (többnyire víz, alkohol vagy cukor) megőrzi a szer tulajdonságait. A végtermék gyakran annyira híg, hogy vegyileg megkülönböztethetetlen a tiszta vivőanyagtól. A homeopaták a beteggel konzultálva feltárják fizikai és lelki állapotát, majd ennek megfelelően választják ki a gyógymódot.

A homeopátia placebohatáson túli hatásosságát a tudományos és klinikai tények nem támasztják alá. A köznapi homeopátiás készítmények gyakran oly mértékig vannak hígítva, hogy az eredeti oldatból csak csekély valószínűséggel kerül akár egyetlen molekula is a végtermékbe, így az ezen szerekkel végzett kezelés farmakológiai hatása valószínűtlen, és alapvető tudományos elveket sért. A homeopátia kritikusai kiemelik, hogy kevés színvonalas tanulmány van, amely a gyógymód hatásosságát alátámasztaná, következtetéseik nem határozottak, és a megismételhetőségük – ami a tudományos megalapozottság egyik kulcstényezője – a legjobb esetben is problematikus. A hatásosságot alátámasztó, meggyőző tudományos bizonyítékok hiánya és az aktív hatóanyag nélküli szerek használata miatt a homeopátiát áltudománynak, kuruzslásnak vagy – egy 1998-as áttekintő cikk szavaival – „legjobb esetben placeboterápiának, legrosszabb esetben sarlatánságnak” tartják.

A homeopátiás készítmények általában biztonságosnak tekinthetők, ritka kivételekkel, habár a homeopatákat érte kritika olyan tanácsok miatt, amelyekkel a konvencionláis gyógymódok, mint a védőoltás, a maláriaellenes szerek és az antibiotikumok kerülését javasolták. Függetlenül a homeopatikus szerek hatásosságától, a betegek tapasztalhatják a közérzetük javulását a placeboeffektus révén. Így – más placebokészítményekhez hasonlóan – javulhatnak a pszichológiailag vagy viselkedéssel befolyásolható tünetek, mint a krónikus fájdalom, kimerültség, szorongás vagy depresszió. A konvencionális szerek tesztelésére és forgalomba hozatalára vonatkozó jogszabályok számos országban nem terjednek ki a homeopatikus szerekre. A homeopátiát évente legalább egyszer igénybevevők száma 2 százalék (Egyesült Királyság és Egyesült Államok) és 15 százalék (India, ahol a tradícionális medicina részét képezi) között változik. Az Egyesült Királyságban a National Health Service (a helyi közegészségügyi szolgálat) öt homeopatikus kórházat üzemeltet, és az angliai háziorvosok 5,9–7,5 százaléka, a skóciai háziorvosoknak pedig legalább 12 százaléka rendelt homeopátiás szert az 1990-es években. Másfelől az angliai háziorvosok által felírt homeopatikus készítmények száma 2005 és 2007 között 40 százalékkal esett, és mindössze 0,006 százalékát teszi ki a teljes gyógyszerrendelésnek. 2005-ben világszerte mintegy 100 000 orvos alkalmazta a homeopátiát, így ez az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben alkalmazott kiegészítő gyógymód.

cimkék

hirdetés

Könyveink