hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A háborútól az Árpád-házi királyokig

Kásler Miklós az Életközelben című videóinterjú legújabb részében a háború mellett beszélt a koronavírus-járványról, a magyar egészségügy folyamatos fejlesztéséről és az Árpád-házi királyokat bemutató kiállítás jelentőségéről is.

 A magyar egészségügy felkészült a menekültek fogadására, és nem csak a covid-ellátást, de a daganatos betegek, tüdőbetegek és szívbetegek ellátását is biztosítja, számolt be Kásler Miklós az ukrajnai háború elől menekülők helyzetéről.

A menekültstátusszal rendelkező, tanköteles fiatalokról elmondta: a hazánkban tartózkodó ukrán pedagógusok is segítenek, mert ők ismerik a tanagyagot, meg tudják ítélni a gyermekek felkészülését, de elsősorban a magyar oktatásnak kell felkészülnie a gyerekek további tanítására. Először is az oktatást a saját nyelvükön kell megszervezni, másodszor fel kell mérni azt, hogy képesek-e azonnal folytatni tanulmányaikat, vagy nyelvi felzárkóztatásra van szükségük, tette hozzá a tárcavezető, aki a háború mellett a koronavírus helyzetről is beszélt.

Kiemelte: folyamatosan csökken Magyarországon a fertőzöttek, és a kórházban ellátottak száma, továbbá az intenzív osztályon is csökken a terhelés. Kásler Miklós szerint ez a tendencia elsősorban az átoltás magas arányával magyarázható, ehhez társul még az is, hogy sokan átestek és meggyógyultak a fertőzésből. Két év gyakorlata áll mögöttünk. Tudjuk azt, hogy mire kell figyelni, hogy miként lehet a fertőzés veszélyét csökkenteni. Mindenekelőtt azt szeretném hangsúlyozni, hogy változatlanul az átoltottság jelenti a legnagyobb védelmet, hívta fel a figyelmet Kásler Miklós.

Az egészségügy fejlesztéséről elmondta: a héten a 11. kerületben és a 16. kerületben adott át felújított orvosi szakrendelőket. Rámutatott: a fejlesztések minden esetben infrastrukturális jellegűek, ami a régi épületek felújítását és bővítését jelentik, emellett az eszköz- és műszerpark korszerűsítése, számuk növelése társul az informatikai fejlesztésekkel.

A beszélgetés végén a székesfehérvári Szent István Múzeumban nyílt Királyok és Szentek - Az Árpádok kora című kiállítás fontossága is szóba került. A miniszter elmondta: az Árpád-házból származó királyokat, és szenteket bemutató nagy volumenű, a legkisebb részletekre kiterjedő kiállítása párját ritkítja. Felidézte: Árpád bevonulása Magyarországra logisztikai bravúr volt, királyaink szentté avatása pedig a történelemben páratlan, hiszen a tőlünk nyugatra lévő nagy dinasztiák közül a legtöbb egyetlen szentet sem adott az anyaszentegyháznak. Olyan erőkoncentrációt, és olyan szellemi kisugárzást képviselt az Árpád-dinasztia négyszáz éves uralkodása alatt, továbbá olyan magas színvonalon szervezte a magyarok és a Kárpát-medencében élő népek életét, ami meghaladta korát – mondta a miniszter.

(forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma, MTI-OS)
hirdetés

Könyveink