hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Az újbudai szakrendelő fejlesztésével jelentősen javul a gyerekellátás

Az újbudai Szent Kristóf Szakrendelő fejlesztésével és a hozzá kapcsolódó gyermekegészségügyi központ létrejöttével jelentősen javulni fog a dél-budai térség alap- és járóbetegszintű gyermekellátása, mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten, korlátozottan nyilvános sajtótájékoztatón.

Kásler Miklós felidézte: a korábbi években a központi régiót nem érintő egészségügyi fejlesztésekre 500 milliárd forintot tudott fordítani a kormány, míg Budapest és Pest megye ellátórendszerére az Egészséges Budapest Programban (EBP) 700 milliárd forint jut. Ebből négy centrumkórház, országos intézetek, a társkórházak és 32 szakrendelő fejlesztésére jutott pénzügyi forrás. Az EBP keretében a szakrendelőkre eddig 54 milliárd forintot adott a kabinet, tizenkét járóbetegegység-fejlesztés be is fejeződött. Ehhez 2020-ban további 10,4 milliárd, 2021-ben pedig 10,2 milliárd forintot biztosított a kormány.

Ebben a fejlesztési csomagban szerepel a XI. kerületi (újbudai) Szent Kristóf Szakrendelő megújítása és a gyermekegészségügyi központ létrehozása is, a modernizáció célja a magas színvonalú gyermek- és egynapos sebészeti ellátás megteremtése. Az újbudai gyermekegészségügyi központnak szánt épület teljes felújítására, átalakítására, a gyermekgyógyászati járóbeteg-szakellátás struktúrájának bővítésére, az orvosi eszközök, berendezések beszerzésére, az egynapos sebészet kialakítására, informatikai fejlesztésére 1,895 milliárd, míg épületfelújításra és korszerűsítésre 1,4 milliárd forint jut az EBP-ből.

A Szent Kristóf Szakrendelő ellátási kötelezettsége a kerületben élőkön kívül kiterjed a XXII. kerület egy részére, illetve Törökbálint és Biatorbágy lakosaira is. Az új gyermekegészségügyi központ a szakrendelővel szomszédos telken, háromezer négyzetméteren valósul meg.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink