2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

A gyógyszeres kezelések egységes nyilvántartása

Egységes elektronikus nyilvántartást terveznek a gyógyszeres kezeléseknek Ausztriában, hogy javítsák a betegek biztonságát.

A központi nyilvántartásba felvesznek minden receptre és recept nélkül kapható gyógyszert, és azt is rögzítik, hogy ki milyen gyógyszert vált ki. A nyilvántartás segítségével az orvosok és a gyógyszerészek nyomon tudják követni, hogy egy-egy páciens milyen és mennyi gyógyszert kapott az előző hat hónapban. Így elkerülhető, hogy a betegek olyan gyógyszert kapjanak, amelyek nem szedhetők egyidejűleg vagy csökkentik egymás hatását. Hat hónap elteltével törlik a korábbi kezelések adatait.

A rendszert egyelőre kísérleti jelleggel vezetik be, és csak az ország egy részére korlátozva. A programba orvosokat, kórházakat és gyógyszertárakat vonnak be. A betegek számára önkéntes a részvétel.

A nyilvántartást az Ausztriában 2005 óta használt elektronikus társadalombiztosítási kártya segítségével végzik, de adatvédelmi okokból a kezeléssel kapcsolatos adatokat nem tárolnak a chipkártyán, csak a rendelők és gyógyszertárak egymással összekapcsolt számítógépes adatbázisaiban.

A "próba üzemmód" áprilisban kezdődik, kilenc hónapon át tart, és 3,5 millió euróba kerül. A tesztidőszak eredményei alapján döntenek majd arról, hogy véglegesítik és az egész országra kiterjesztik-e a rendszert.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink