2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az első elektronikus receptek Finnországban

Turku város egyik egészségügyi központjának és gyógyszertárának együttműködése révén megkezdődött az elektronikus gyógyszerfelírás (ePresciption) Finnországban. Az új módszeren alapuló gyógyszerrendelés alkalmazását még ez év során kiterjesztik a város több patikájára és egészségügyi központjára.

Az ePrescription-t a tervek szerint az egész országban be fogják vezetni, de erre csak fokozatosan, több szakaszban kerül sor – más külföldi példák alapján, nem várható ugrásszerű változás: Amerikában öt éve az orvosok 18 százaléka élt ezzel a lehetőséggel, és ez a szám azóta csak nagyon kis mértékben emelkedett.

Turku az alkalmazás különböző modelljeit teszteli az egészségügyi szakemberek, - orvosok, gyógyszerészek, gyógyszerész-asszisztensek – valamint a betegek bevonása révén, azzal a céllal, hogy felmérje, hogy az ePrescription hogyan működik a gyakorlatban, és hogy milyen módon szükséges a betegeket erről tájékoztatni. A turkui tapasztalatok az elektronikus gyógyszerrendelés más településekre való kiterjesztése során fognak segítséget nyújtani a gyakorlati megvalósításhoz.

Finnországban az Elektronikus Gyógyszerrendelésre vonatkozó Törvény 2007-ben lépett életbe. Ennek értelmében a Társadalombiztosítási Intézet (Kela) tartja fenn a gyógyszerrendelés országos központját.

Az elektronikus gyógyszerrendelés országos bevezetését a Helyi és a Regionális Hatóságok Finn Szövetségének KunTo projekthivatala fogja koordinálni.

(forrás: HealthOnLine)
hirdetés

Könyveink