hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A fogyás gyakran megszünteti a cukorbetegséget

Az Egyesült Királyságban végzett első nagy vizsgálat szerint a bariátriai műtétek hatására erősen csökken a 2-es típusú diabéteszesek száma és más egészségügyi problémák is rendeződnek.

Az Országos Bariátriai Sebészet Regiszter tájékoztatása szerint 1421 műtét alapján az állapítható meg, hogy a 2-es típusú diabétesz gyakorisága 50 százalékkal csökkent, és a betegek egy évvel az operáció után túlsúlyuk 60 százalékától szabadultak meg. A Sebészek Királyi Kollégiuma kijelentette, hogy az Országos Egészségszolgálatnak (NHS) fel kell készülnie arra, hogy meredeken emelkedni fog a műtét iránti igény.

A jelentés megállapítja, hogy a kövérség járványa elárasztja a világot, és csak az Egyesült Királyságban mintegy egymillió ember profitálhatna a bariátriai műtétből, amely ma elsősorban gyomor bypass műtétet vagy gyomorgyűrűzést jelent.

A jelentés a 2008 és 2010 között az Egyesült Királyságban elvégzett mintegy 10 ezer műtét közül 7045-öt vizsgált, és ezek közül 1421-ben követték egy évig a betegeket. A műtét előtt 379 betegnek volt 2-es típusú diabétesze, de egy évvel később már csak 188-nak. Csökkent emellett a magas vérnyomás is, és a betegek könnyebben végezték a mindennapi feladatokat, mint amilyen például a lépcsőmászás. A szerzők úgy érvelnek, hogy mivel a bariátriai műtét következtében csökkennek a betegségekre (például a cukorbetegségre) fordítandó összegek, az egészségügyi finanszírozók és a társadalom számára is nagyon előnyös „üzlet” a műtét elvégzése.

Fenntarthatatlan teher

Dr. Alberic Fiennes, bariátriai sebész, az Országos Bariátriai Sebészet Regiszter Adat Bizottságának elnöke kijelentette, hogy az NHS-nek lehetővé kell tennie, hogy sokkal több ember számára legyen hozzáférhető a műtét. „Ha az NHS fenntartja azt a gyakorlatát, hogy a rászorulóknak csak egy töredékén végezhető el a műtét, ezt az elkövetkező években nagyon meg fogja bánni, mert ezek a betegek fenntarthatatlan terhet jelentenek majd az egészségügyi szolgálatnak. A prevenciós stratégiák önmagukban hatástalannak bizonyultak; most már legalább két generációja van a betegesen elhízott embereknek, akiknek diabéteszük, szívbetegségük, rákjuk is lehet, és az ő számukra a prevenció már teljesen értéktelen” – mondta.

Amikor a BBC a műtét morális vonatkozásairól faggatta dr. Fiennest, így válaszolt: „Vitathatatlan, hogy az emberek azért híznak el, mert többet esznek, mint amennyire szükségük van. De ugyanez a helyzet a koronáriabetegekkel is: azért lettek szívbetegek, mert korábban nem futottak naponta kétszer 15 km-t és sonkás szendvicseket ettek – mégis gyógyítjuk őket. Nagyon gyűlöletesnek tartom, ha egy betegséget arra használnak fel, hogy az embereket egymás ellen fordítsák. Tudomásul kell vennünk, hogy az elhízás egy új betegség, és hogy természetes folyamat, hogy ahogy a világ változik, új betegségek jelennek meg.”

Dr. John Black, a Sebészek Királyi Kollégiumának elnöke szintén azt mondta, hogy a probléma nem fog valami csoda folytán eltűnni, és felszólította a kormányzatot, hogy dolgozzon ki ezzel kapcsolatban egy hosszú távú tervet.

Utolsó lehetőség

Sir George Alberti professzor, a Diabetes UK jótékonysági szervezet elnöke azonban azt hangsúlyozta, hogy az elhízott embereknek először diétázással és életstílusuk megváltoztatásával kell megpróbálniuk lefogyni. „Úgy véljük, hogy a bariátriai műtétek azoknak az esetében jelentenek alternatívát, akik már mindent megpróbáltak, hogy megszüntessék elhízásukat, de nem jártak sikerrel, és cukorbetegségük rosszul szabályozható” – mondta.

Az Egészségügyi Minisztérium szóvivője szerint a műtét csak „utolsó lehetőségként” jön szóba. „Gyakran már egy kisfokú súlyvesztés is csökkenti az olyan betegségek kockázatát, amilyen a diabétesz is” – mondta.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés