hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.
hirdetés

 

A fegyverbirtoklás és az öngyilkossági hajlam

Az OTSZ Online szerint nyolcszor gyakrabban követnek el kézi lőfegyverrel öngyilkosságot azok a férfiak, akinek van fegyverük, míg nők esetén a fegyverbirtoklás 35-szörösére emeli ezt a rizikót.

A kézifegyver birtoklása drámai módon megemeli a szuicid kockázatot – állítják a Stanford Egyetem új tanulmányának szerzői, akik 26 millió kaliforniai lakost követtek nyomon 12 éven keresztül. A férfiak esetében 8-szoros, a nők esetében 35-szörös annak rizikója, hogy a lőfegyvert birtokló személy saját kézifegyverével vet véget az életének, szemben azokkal, akik nem tartanak otthon fegyvert. Már hasonló összefüggést már a korábbi vizsgálatok is felvetettek, ezek azonban általában viszonylag kis esetszámot foglaltak magukba, és a kockázat mértékét is viszonylag széles tartományban adtak meg. A Stanford Egyetem vizsgálata eddig a legnagyobb a témában, és az első olyan kutatás, mely a kézifegyver megszerzésének napjától kezdve kísérte figyelemmel a fegyvertulajdonosok sorsát.

„Eredményeink megerősítik azt, amire szinte minden eddigi vizsgálatban jutottak az elmúlt 30 évben: az öngyilkosság szempontjából lényeges kockázatot jelent, ha valakinek állandóan könnyen elérhető lőfegyver áll rendelkezésére” – mondja a vizsgálat vezetője, David Studdert.

A The New England Journal of Medicine című lapban június 4-én nyilvánosságra hozott vizsgálatban egészen pontosan 26,3 millió felnőttkorú kaliforniai lakos adatait elemezték, a 2004 és 2016 közötti időszakra vonatkozóan összehasonlítva a halálozási arányokat a kézifegyvert birtokló és nem birtokló személyek között, különös tekintettel a fegyverrel elkövetett öngyilkosságokra, szemben a más öngyilkossági módozatokkal. Ez idő alatt a vizsgálati kohorsz több mint 1,4 1 millió tagja halt meg, csak nem 18 ezren öngyilkosság következtében, ebből 6691-en fegyver által.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink