hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A DPP-4-gátlók és az autoimmun állapotok

A dipeptidil-peptidáz-4-gátló antidiabetikumok használata a gyulladásos bélbetegségek kialakulásának fokozott kockázatával jár együtt, figyelmeztet a The BMJ  tanulmánya. A szerzők hangsúlyozzák: eredményüket még meg kell ismételni, azonban az orvosoknak tisztában kell lenniük a lehetséges összefüggéssel.

A dipeptidil-peptidáz-4 (DPP-4) gátló antidiabetikumok egy olyan enzim működését gátolják, ami közreműködik a szervezet gyulladásos válaszában és a bélhormonok szabályozásában, írja közleményében a The BMJ, ezért nem meglepő, hogy a DPP-4 inhibitorok használata összefüggésben állhat a gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedők megnövekedett betegségaktivitásával.

Mivel eddig egyetlen tanulmány sem vizsgálta a DPP-4 inhibitorok hatását az IBD-re, a kanadai McGill University munkatársai Laurent Azoulay vezetésével utánajártak, összefügg-e az IBD jelentkezése 2-es típusú cukorbetegeknél a DPP-4 inhibitorok használatával.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_greenapple78'>greenapple78 / 123RF Stock fotó</a>

Mint tanulmányukban (Dipeptidyl peptidase-4 inhibitors and incidence of inflammatory bowel disease among patients with type 2 diabetes: population based cohort study) a kutatók kifejtik: vizsgálatukban 141 170 beteg adatát elemezték (az adatok az Egyesült Királyság Clinical Practice Research Database adatbázisából származtak). A 18 évesnél idősebb betegek 2007 és 2016 között kezdtek antidiabetikus gyógyszert szedni; a vizsgálatból kizárták azokat, akik terápiája inzulinnal indult, illetve azokat, akik kórtörténetében IBD vagy hasonló megbetegedés szerepelt; az elemzés során figyelembe vették az életkort, a testsúlyt, a dohányzást, az alkoholfogyasztással összefüggő megbetegedéseket és a diabéteszhez társuló szövődményeket.

A résztvevőket átlagosan 3,5 évig monitorozták; ez alatt az idő alatt 208 új IBD megbetegedés jelentkezett (37,7/100 000 betegév). A DPP-4 inhibitorok szedése a többi antidiabetikumhoz képest az IBD 75%-os kockázatnövekedésével járt együtt (53,4 eset/100 000 betegév, míg a többi antidiabetikum alkalmazása esetén: 34,5 eset/100 000 betegév). Az összefüggés a hosszabb időtartamú DPP-4 inhibitorszedés esetén fokozatosan erősödött, maximumát 3-4 éves szedésnél érte el, ezt követően csökkent.

A szerzők hangsúlyozzák: mivel vizsgálatuk obszervációs természetű, ok-okozati következtetések levonására nem alkalmas, továbbá eredményeiket még szükséges másoknak is megismételni, azonban az orvosoknak tisztában kell lenniük a lehetséges összefüggéssel, és esetleg tartózkodjanak attól, hogy DPP-4 gátlót írjanak fel magas kockázatú személyeknek, így azoknak, akiknek a családjában már fordult elő IBD vagy akiknek ismert autoimmun betegségeik vannak.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés