hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

A diabetes új kezelési irányelve

Az új guideline diabetesben és prediabetesben a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére koncentrál, közli az OTSZ Online.

Az European Society of Cardiology (ESC) és az European Association for Study of Diabetes (EASD) közös irányelvet adtak ki a diabetesben és prediabetesben szenvedő betegek kardiovaszkuláris megbetegedéseinek megelőzésével kapcsolatban.

Az új ajánlások az újabb diabetes elleni szerek kardiovaszkuláris hatásait elemző nagy klinikai vizsgálatok eredményeire alapozva születtek. A korábbi, 2013-as guideline-nal szemben nemcsak az az új diabetes elleni gyógyszerek használatára ad tanácsokat, hanem megvonja a metformin eddigi privilegizált, a 2-es típusú diabetes kezelésében elsőként választandó egyedüli szer pozicióját. Az eddigi primer és szekunder prevenció fogalma és az erre vonatkozó javaslatok helyett a betegeket kardiovaszkuláris (CV) kockázat szerint 3 (közepes-, magas, és igen magas kockázatú) csoportra osztja, és diabetes elleni kezelésükre eszerint tesz javaslatot.

Dr. Franceso Cosentino (Karolinska Institute,Stockholm) és dr. Peter J. Grant (University of Leeds, United Kingdom), az ESC és az EASD elnökhelyettesei a 2019-es ESC Kongresszuson Párizsban előadott és az European Heart Journal-ban online megjelent dokumentumban kijelentik, hogy „az utóbbi 5 év volt a diabetes kutatás eddigi legizgalmasabb időszaka, mivel számos nagy klinikai vizsgálatban igazolták, hogy a 2-es típusú diabetesben a kardiovaszkuláris betegségben (CVD) szenvedő, vagy nagyon magas kardiovaszkuláris (CV) kockázatú betegeknél az új vércukor-csökkentő szerek kardiovaszkuláris előnyökkel járnak.”

Nagy paradigmaváltás előtt állunk: 2-es típusú diabetesben a nagyon magas CV kockázat esetén azonnali SGLT-2 gátló, vagy GLP-1 receptor antagonista kezelést kell kezdeni, vagy ezek valamelyikét az eddigi metformin terápia mellé adni. Ez igen fontos újdonság, hisz eddig a kezelés indítása a guideline-ok alapján minden esetben metforminnal  történt. Az új nagy vizsgálatok bizonyítékai viszont az mutatják, hogy ez többé már nem követendő, hisz az új szerek számos kardiovaszkuláris előnnyel járnak: a GLP-1 receptor antagonisták csökkentik a arterioszklerózisból származó eseményeket, az SGLT2 gátlók pedig csökkentik a szívelégtelenség kockázatát. Az inzulin 1924-es felfedezése óta ezek a legfontosabb új eredmények a diabetes kezelésében.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés