hirdetés
2019. október. 19., szombat - Nándor.

A D-dimer diagnosztikai teljesítőképességének változásai mélyvénás thrombosis gyanújakor

A D-dimer szenzitívebben jelzi a proximális, mint a disztális DVT-t, míg specificitása a DVT vizsgálat előtti klinikai valószínűségétől függően változó lehet.

hirdetés

Mélyvénás thrombosis (DVT, deep vein thrombosis) klinikai gyanújakor a D-dimer meghatározása egyszerű és olcsó vizsgálómódszer. Számos kutatás foglalkozott a D-dimer teszt diagnosztikai pontosságának értékelésével a DVT diagnosztikájában, és próbálkozások történtek e vizsgálatok szisztematikus áttekintésére és szélesebb körű következtetések levonására is. Az egyik legfrissebb áttekintés DVT és pulmonalis embolia (PE) eseteiben elemezte a D-dimer alkalmazását, mely alapján a szerzők azt a következtetést vonták le, hogy az ELISA (enzimkötött immunoassay) módszerrel meghatározott D-dimer-érték negatív prediktív értéke a DVT igazolásában ugyanolyan jól használható, mint a duplex ultrahangvizsgálat negatív lelete. Ugyanez a közlemény azonban azt is kiemelte, hogy a D-dimer specificitása alacsony, ami korlátozza a gyakorlati alkalmazhatóságát.

Ezen túlmenően egyéb kérdések is tisztázásra várnak. Bár meggyőző bizonyítékok vannak arra, hogy az egyes vizsgálatok eredményei bizonyos határok között változnak, e heterogenitást csak kevés vizsgálatban elemezték.

Két témakör érdemel különös figyelmet:

1) A D-dimer kimutatása nagyobb szenzitivitással rendelkezik a proximális, mint a distális DVT-k kimutatásában. Proximális DVT eseteiben nagyobb a propagáció esélye, mint disztális DVT esetén, ezért a fel nem ismert disztális DVT potenciálisan kevésbé veszélyes. Az ultrahangvizsgálat széles körben elterjedt diagnosztikai vizsgálómódszer DVT kimutatásában, noha a disztális DVT igazolása terén szenzitivitása korlátozott, ugyanakkor a proximális DVT kimutatásában szenzitivitása kiváló.

2) A D-dimer diagnosztikai paraméterei a DVT klinikai valószínűségének függvényében változóak lehetnek.

Az összefoglalt vizsgálat célja a D-dimer specificitásával és szenzitivitásával kapcsolatos szakirodalmi adatok és metaanalízisek szisztematikus áttekintése olyan esetekben, amikor DVT klinikai gyanúja miatt került sor a vizsgálatra.

 

Betegek és módszerek

Az alábbi adatbázisokban végeztek keresést: Medline, EMBASE, CINAHL, Web of Science, Cochrane Database of Systematic Reviews, Cochrane Controlled Trials Register, Database of Reviews of Effectiveness és ACP Journal Club. Azokat a vizsgálatokat gyűjtötték ki, amelyek a D-dimer értékét egy referenciastandarddal vetették össze DVT gyanúja esetén.

 

Eredmények

Összesen 97 vizsgálatot vontak be az elemzésbe, melyek 198 tesztet öleltek fel 99 különböző betegcsoportban. A D-dimer összegzett szenzitivitása 90,5%-nak, specificitása 54,7%-nak adódott, ám mindkét becslés vonatkozásában jelentős heterogenitás állt fenn. Az elemzés szerint a heterogenitás részben a vizsgálat felépítésével, az alkalmazott kizárási kritériumokkal, a betegtoborzás konszekutív vagy prospektív jellegével, illetve azzal magyarázható, hogy előzetesen meghatározott D-dimer-határértékeket vettek-e figyelembe. A szenzitivitás és specificitás attól függően is változott, hogy ELISA (94% és 45%), latex (89% és 55%) vagy teljesvér-agglutinációs tesztet (87% és 68%) alkalmaztak-e. A szenzitivitás jobbnak bizonyult a proximális, mint a disztális DVT eseteiben. A specificitás attól függött, hogy a DVT klinikai valószínűsége nagy, közepes vagy csekély volt; a specificitás ennek függvényében rendre 51%-nak, 67%-nak, illetve 78%-nak adódott.

 

Következtetések

A D-dimer jó szenzitivitással és alacsony specificitással rendelkezik a feltételezett DVT diagnosztikájában. Az összes analízis jelentős heterogenitást jelzett, mely részben az egyes vizsgálatok betegkiválasztásában és módszertanában fennálló különbségekre vezethető vissza. A D-dimer szenzitívebben jelzi a proximális, mint a disztális DVT-t, míg specificitása a DVT vizsgálat előtti klinikai valószínűségétől függően változó lehet: a DVT csekély klinikai valószínűsége esetében alacsonyabb.

 

Forrás: Goodacre S, et al. Variation in the diagnostic performance of D-dimer for suspected deep vein thrombosis. Q J Med. 2005;98:513–527.

Dr. S.I.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A háziorvostan rovat szerkesztői

Háziorvos rovat szerkesztői

Aktuális rovatszerkesztő


 

 

 

Dr. Patócs Attila

egyetemi docens

Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet

Szakmai önléletrajz

Az alant vázolt gondolatmenettel nem szeretném támadni az orvosi ügyeletben dolgozó kollégákat.

Rendkívül rosszul szervezett a mentőellátás Budapesten, hiszen maga a mentésirányító is elismeri a videó végén, hogy nem tud egy órán belül mentőt küldeni Budapest belterületére.