2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

A brexit áldozata lesz a brit egészségügy?

A brit Munkáspárt olyan dokumentumokat mutatott be, melyek szerint a Konzervatívok feláldoznák az egészségügyet a brexit után, írja a Népszava.

Rendkívüli sajtótájékoztatóján meghökkentő állításokkal rukkolt elő Jeremy Corbyn. Egy 451 oldalból álló paksamétát mutatott be az újságíróknak, melyek a munkáspárti vezető olvasatában egyértelműen bizonyítják, hogy a kormánypárt hosszabb ideje folytat megbeszéléseket amerikai tisztviselőkkel az NHS, az ingyenes egészségbiztosító jövőjéről. London és Washington között még Theresa May országlása, 2017 júliusa és 2019 júliusa között hat menetben került sor a hivatalos tárgyalásokat megelőző tényfeltáró eszmecserékre.

A sajtótájékoztatón Corbyn nem állított kevesebbet, mint hogy a Labour kezébe került cenzúrázatlan dokumentumok Boris Johnson "tagadásait teljesen romba döntik". Immár "bizonyítékok állnak rendelkezésre, melyek szerint a tárgyalások előrehaladott szakaszba jutottak, és az NHS valóban eladásra kerül". Ahogy erről az ellenzék vezére említést tett, az állítólagos tervek szerint a kereskedelmi megállapodás alapján meghosszabbodna az originális pirulák szabadalmi védettsége és ennek megfelelően megkésve kerülnének forgalomba az előnyösebben árazott generikus gyógyszerek. Az Egyesült Államok jelenleg két és félszer annyit fizet a gyógyszerek után, mint az NHS. Az ellenzék vezére a Crohn-betegség kezelésénél alkalmazott Humira elnevezésű gyógyszer példáját hozta fel, mely a brit egészségügyi rendszerben 1409 fontba (kb. 555 ezer forint), az Egyesült Államokban 8115 fontba (3,2 millió forint) kerül.

Válaszukban a Konzervatívok, élükön Boris Johnson kormányfővel "teljes nonszensznek", sőt "szemenszedett hazugságnak" nevezték Corbyn állításait, melyek az előzetes tárgyalásokon elhangzottakat "idegen szövegkörnyezetbe helyezték", számol be a Népszava.

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink