2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

"Nem kaphatunk meg mindent"

Donald Trump amerikai elnök szerint a kongresszusnak el kellett volna fogadnia az egészségbiztosítási törvény visszavonását, de, mint fogalmazott: "nem kaphatunk meg mindent".

Trump New Yorkban egy főiskolán rendőröknek tartott beszédet az illegális bevándorlásról és az erőszakos bűncselekmények elleni kormányzati intézkedésekről, és kitért a péntek hajnalban az egészségbiztosításról tartott és kudarcot vallott szenátusi szavazásra. Konkrétumok nélkül ugyan, de megígérte: lesz egészségbiztosítási törvény. Ismételten kijelentette: hagyják, hogy az Obamacare "szétrobbanjon". Azt nem fejtette ki, hogy mit ért ez alatt, de a Politico című lap pénteki összeállítása szerint a Fehér Háznak vannak eszközei arra, hogy ellehetetlenítse az érvényben lévő, az előző amerikai elnökről, Barack Obamáról elnevezett egészségbiztosítási törvényt.

A Politico úgy véli, az elnök egyoldalúan beszüntetheti a biztosítóknak fizetett létfontosságú szubvenciókat. Jelenleg a kormányzat mintegy évi hétmilliárd dollárnyi szubvenciót fizet havi bontásban a biztosítóknak, és ha ezt az összeget megvonja, összeomolhat a biztosítási piac. Ekkor a demokraták, vélelmezi a Politico elemzője, kénytelenek lesznek tárgyalni a republikánusokkal.

A péntek hajnali, sorrendben harmadik szenátusi szavazás kudarca élénken foglalkoztatja a politikusokat és az elemzőket az egyaránt. A szenátus demokrata párti frakciójának vezetője, Chuck Schumer pénteki sajtókonferenciáján dicsérte azt a három republikánus politikust, Lisa Murkowski alaszkai, Susan Collins maine-i és John McCain arizonai szenátort, akik miatt ismét elbukott a republikánus tervezet.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink