hirdetés
2020. augusztus. 11., kedd - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

"Amikor ésszerűsíteni próbáltunk, mutyiztunk"

Nem látszik különbség a korábban Budapesti Egészségügyi Modell néven ismert átszervezési elképzelés és a Fidesz jelenlegi kórház-holdingos tervei között – mondta Kökény Mihály, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa a Klubrádióban.

hirdetés

Kökény úgy fogalmazott: "amikor az MSZP-SZDSZ koalíció próbálta ésszerűsíteni az intézményrendszert, akkor mutyizók voltunk, szakmailag nem megalapozott elképzelésekkel jöttünk, és a teljesen hasonló elképzelést a Fidesz rendre nem szavazta meg a közgyűlésben és az Egészségügyi Bizottságban".

Amint azt Pesti Imre a MedicalOnline-nak elmondta, a kormány egyfajta koncentrációra készül, és közös holdingba szervezi a főváros 12 kórházát, azok főigazgatóinak feladatait a holding veszi át. A Fidesz szakpolitikusának számításai szerint, ha januárban elkezdik, 2012-re végezhetnek azzal az átalakítással amelytől az egészségügyi beszerzéseknél 20–30 százalékos megtakarítást és a mainál sokkal racionálisabb kapacitás- és ingatlankihasználást remél.

Ellentétben Kökény Mihállyal, Pesti Imre szerint van különbség az MSZP és a Fidesz programja közt: "Például ez a modell lényegesen olcsóbb, mint a szocialisták által szorgalmazott Budapesti Egészségügyi Modell megvalósítása. Szabolcsban, ahol öt kórházat vontak össze, ez 25–30 millió forintba került, a szocialista kórházműködtetési modellben csak tanulmányírásra közel 300 millió forintot költöttek, a megvalósításra meg további 3 milliárdot szántak."

Kökény Mihály szerint nem jó példa a a szabolcsi és a Hajdú-Bihar megyei rendszer. Mint mondja, a nyilvánosságnak abban a rendszerben nincs kontrollja, átláthatatlan, hogy mi zajlik az intézményeknél, és hogy történnek a vezetői kinevezések. Miközben azok az elképzelések, hogy például egységes közbeszerzés és informatikai rendszer legyen, önmagukban jók, mert sokmilliárdos megtakarítás érhető el vele - mondta a politikus.

 

A teljes beszélgetés meghallgatásáért kattintson!

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink