hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Korrupt sportorvost jelentett fel az NVSZ

Korrupt sportorvost jelentett fel a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), az orvos a gyanú szerint olyan sportolóknak is adott ki versenyengedélyt, akiket meg sem vizsgált, közölte a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) vasárnap az MTI-vel.

A szervezet birtokába került információk szerint egy vidéken rendelő sportorvos rövid idő alatt feltűnően sok vizsgálatot végzett, ezért felmerült a lehetősége, hogy tényleges vizsgálat, vagy a sportolók személyes jelenléte nélkül állíthatott ki versenyengedélyeket. Az ellenőrzött orvos végezte az ellátási területéhez tartozó verseny- és amatőr sportolók, válogatott kerettagok, olimpikonok alkalmassági, időszakos ellenőrző- és terhelhetőségi állapot vizsgálatát, és döntési joga volt a sportolók alkalmasságának, versenyeztethetőségének elbírálásában.

Az NVSZ megbízhatósági vizsgálata megállapította, hogy az orvos hét olyan ember részére adott ki versenyengedélyt, aki a vizsgálaton meg sem jelent, s tőlük összesen 40 ezer forintot fogadott el. Ezért ellene az NVSZ - vesztegetés elfogadása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt - feljelentést tett az illetékes rendőr-főkapitányságon. Amennyiben a bíróság megállapítja a sportorvos bűnösségét, úgy akár öt év szabadságvesztéssel is büntethető.

A közleményben hangsúlyozták: a megbízhatósági vizsgálatok célja nem az érintettek "lépre csalása" az egészségügyben sem. Aki a munkáját becsülettel végzi, a felkínált vesztegetési összeget nem fogadja el és nem szegi meg munkaköri kötelességét, azt emiatt nem érheti hátrány. Pozitív példaként említették egy vidéki kórház utókezelő és rehabilitációs osztályának vezető főorvosát, akinél előzetes kockázatelemzés alapján rendeltek el megbízhatósági vizsgálatot, mivel a pandémiás helyzetben különösen nehézzé vált a kórházak krónikus belgyógyászati osztályaira történő bekerülés, így az érintett munkakörében az ápolásra szoruló betegek hozzátartozói részéről fokozott korrupciós nyomás jelentkezhetett. A vizsgálat során azonban igazolódott, hogy a főorvos a részére felajánlott vesztegetési összeget nem fogadta el, ezért vele szemben a vizsgálatot befejezték.

Az NVSZ 2021 június elejéig az egészségügyi rendszer pandémiás helyzet okozta leterheltségére tekintettel nem hajtott végre megbízhatósági vizsgálatot, a tervezés és az előkészítés szakasza zajlott, illetve párbeszédet kezdtek az egészségügyi érdekvédelmi, valamint az Országos Kórházi Főigazgatóság irányítása alatt álló szervezetekkel is, írták a közleményben. "Ennek során a felek kifejezték érdekazonosságukat a hálapénz kivezetésében, és vállalták a közös fellépést a korrupciómegelőzés területén".

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink