hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

58 milliárdra nőtt a kórházi adósság

Szeptember végére újabb közel 5 milliárd forinttal gyarapodva 58 milliárd forintra nőtt a költségvetési szervként gazdálkodó egészségügyi intézmények tartozásállománya, írja a Magyar Államkincstár friss adatai alapján a Napi.hu.

Az idei, durván meglóduló havi növekedés eredményeként a szeptember végi 58 milliárdos lejárt adósság már 4 milliárddal több, mint egy éve november végén, amikor a konszolidáció előtti utolsó hónapban még "csak" 54,5 milliárd forinttal tartoztak a kórházak.

A beszállítók felé fennálló 57 milliárd körüli adósság pont azt a kkv-szektort érinti legrosszabbul, akiket a kormányzati kommunikáció támogatott pozícióban tüntet fel, és akik nélkül nem képzelhető el a versenyképességi fordulat, mondta a lapnak korábban Rásky László, a kórházi beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A kórházak adósságainak kifizetésére eddig több-kevesebb késéssel számíthattak az érintettek, a két héttel ezelőtti kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szavai azonban már változást jósoltak e téren. Gulyás úgy fogalmazott: ez lehet az utolsó év, amikor utólag pótolják a kasszát. Az adósság felelősét minden esetben meg kell találni; ha az az intézményvezető, akkor vezetőváltásra van szükség, emlékeztet a lap.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink