hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Újabb gyászos hír a kórházakból

Augusztusban mintegy 6 milliárd forinttal nőtt a kórházak lejárt adóssága, ezzel a nyolcadik hónap végére átlépte az 53 milliárd forintot, írja a Napi.hu.

A Napi.hu szerint az idei, havi átlagban 5 milliárd körüli adóssággyarapodás rekordmértékű. Durván romlott a fizetési hajlandóság, az 53 milliárdos adósság felét már több mint két hónapja ki kellett volna fizetni a beszállítóknak.

Augusztusban, a nyári hónapokra jellemző lassuló adóssággyarapodás helyett robbanásszerűen, mintegy 6 milliárd forinttal nőtt a központi költségvetési forrásból gazdálkodó kórházak lejárt fizetési határidejű tartozása, s a nyolcadik hónap végére átlépte az 53 milliárd forintot. Így 2018 december végéhez képest az idei növekedés immár 38 milliárd forint a MÁK friss adatai szerint. Az elszabaduló adósság hátterében az ágazati szereplők egyöntetűen a már naptárhatást is semlegesítő, féktelen bérversenyt látják.

Tavaly augusztusban 1,3 milliárd forinttal nőtt az adósság, s a tartozásállomány csak november végére érte azt a szintet, amit idén most három hónappal korábban, augusztus végére sikerült. Az idei átlagos, 4,77 milliárdos havi növekedés is rekordnak számít, ami csaknem a másfélszerese a 2018-as 3,5 milliárdnak.

A jelenlegi növekedési ütem mellett év végére 70 milliárdhoz közelíthet a tartozásállomány.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink