hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

21 nő az egészségügyért

Ezen a nőnapi rendezvényen nem a várólistákról és az egészségügy problémáiról esett szó, hanem azokról a kiváló szakemberekről, akik odaadóan végzik mindennapi munkájukat, és akiknek köszönhetően mégiscsak kiválóan működik az egészségügy. Mindannyian nők.

Nagy a különbség az egészségügy működése és megítélése között – mondta Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója azon a rendezvényen, ahol bemutatták a cég 21 nő az egészségügyért című kiadványát. A portréinterjúkat tartalmazó kötet azokat a magyar nőket mutatja be, akiknek küldetése és hivatása az egészségügy.

– Ezen a speciális napon próbáljuk a jót is észrevenni, és megismerni azokat a nőket, akik odaadóan végzik a tevékenységüket, és akiknek köszönhetően mégis kiválóan működik az egészségügy – folytatta a méltatást a vezérigazgató, aki szerint a portréinterjúk szereplői méltán érdemelték ki, hogy jó példaként bemutassák őket, hiszen tevékenységük áthatja azt a teljes folyamatot, ami a gyógyítást jelenti.

A kiadványban szereplő hölgyek között van dékán, tudós, kutató, gyógyszerész, orvos, kórház-igazgató, intézmény-vezető, rendőr, akik empátiáról, bátorságról, akaratról és mindennapi küzdelmekről beszéltek. Olyan szavak hangzottak el, mint az alázatosság és hitelesség, amelyeket nem gyakran használunk manapság. Az interjúk szerzője, Kertész Éva újságíró úgy fogalmazott: a rendeletek mögött embereket talált mélypontokkal és magasságokkal.

Közülük Kondorosi Éva, Széchenyi-díjas biokémikus, az Európai Tudományos Tanács alelnöke szólalt meg a rendezvényen, aki éppen egy új antibiotikum fejlesztésén dolgozik.

– Úgy tűnhet, a magyar tudósok csak férfiak, pedig a nők legalább ugyanannyit letettek a tudomány asztalára – mondta a kutatónő, példaként hozva, hogy a Bólyai-díjasok között is csak férfiak vannak, fel sem merül a bizottságban, hogy nők kapják meg az elismerést.

– Valamit tenni kell, hogy a nők félúton ne váljanak köddé – folytatta Kondorosi Éva, aki szerint a tudományos fokozat (PhD) megszerzésénél még egyenlő esélyekkel indulnak a két nem képviselői, de azután vezető pozíciókba, kinevezésekre, díjakra nem javasolják a nőket a férfiak. Azonban a professzor asszony jó hírt is hozott, hiszen a Magyar Tudományos Akadémián februárban megalakult egy új bizottság, amelynek éppen az a feladata, hogy támogassa a változásokat a női kutatói életpályán. Kezdeményezik az akadémiai alapszabály módosítását is annak érdekében, hogy ne 5-6 százalék legyen a nők aránya az MTA-n belül. Hozzátette azt is, hogy külföldön sokkal nyitottabbak a nők felé, és nemzetközi szinten is elismerik a teljesítményüket.

– Gyógyulást szállítunk – vette át a szót Fellner Antal, és elmondta, az általa vezetett gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat hidat képez a gyártók, a patikák, valamint a betegek között. Évente nyolcmillió kilométert futó autóik százmillió doboz gyógyszert szállítanak ki a gyógyszertárakba, hogy a megfelelő készítmények a megfelelő időben jussanak el a páciensekhez. A kutatástól a gyógyításig kísérik nyomon a folyamatokat. A cég elsősorban hölgyekkel (60 százalék) áll kapcsolatban, ahogyan a személyi jogos gyógyszerészek 70 százaléka is nő, és szintén a „gyengébbik nemhez” tartozik a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Karán a hallgatók 74 százaléka.

Ezen a „speciális napon" valami olyasmit szerettek volna átadni a hölgyeknek, ami nem hervad el, mint a virág.

A kiadványban szereplő 21 nő
Beke Zsuzsa kormányzati kapcsolatok és kommunikációs vezető, Richter Gedeon Nyrt., Béres Klára kommunikációs igazgató, Béres Gyógyszergyár, Bittner Nóra klinikai farmakológus, onkológus, Országos Onkológiai Intézet, Csákó Ibolya gyógyszerész, rendőr alezredes, Országos Rendőr-főkapitányság, Duha Gabriella nyugalmazott igazgatósági elnök, PHOENIX Pharma, Füzesi Judit, vezérigazgató-helyettes, Hungaropharma, Hohmann Judit, dékán, Szegedi Tudományegyetem, Ignácz Andrea, gyógyszerész, Nagykanizsa, Ilku Lívia, igazgató, Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, Illés Zsuzsa, igazgató, Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete, Jakab Zsuzsanna, európai regionális igazgató, Egészségügyi Világszervezet, Kaizer Zsuzsa, orvos, gyógyszerész, Szeged, Kondorosi Éva, biokémikus, MTA, Higyisán Ilona, főgyógyszerész, Bajcsy-Zsilinszky Kórház, Lenkefi Ida, belkereskedelmi igazgató, Egis Gyógyszergyár, Nagy Anikó, főigazgató főorvos, Heim Pál Gyermekkórház, Némethi Erika, igazgató, Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, Pozsgay Csilla, főigazgató, Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet, Szökő Éva, elnök, Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, Zelkó Romána, dékán, Semmelweis Egyetem, Zolnay Krisztina, vezérigazgató, Richter Gedeon Nyrt.
Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink