2024. április. 17., szerda - Rudolf.
hirdetés

10-ből 4 rákos megbetegedés elkerülhető

20 éven belül a túlsúly lesz a vezető kockázati tényező

Az Egyesült Királyságban hetente 2500 rákdiagnózis elkerülhető lenne, ha az emberek változtatnának az életmódjukon, közli a HáziPatika.

Ha az emberek egészségesebben táplálkoznának, többet mozognának és leszoknának a dohányzásról, akkor a Cancer Research UK elnevezésű brit szervezet jelentése szerint a 2015-ben diagnosztizált 360 ezer új daganatos megbetegedésből nagyjából 135 500 eset elkerülhető lett volna. A kutatók szerint az embereknek meg kellene érteniük, hogy a rák nagyrészt a környezeti tényezőkön múlik, főleg az egészségtelen életmódon.

Húszból három esetben a túlsúlynak is köze van a betegség kialakulásához. És míg az edukációnak köszönhetően a dohányzók aránya folyamatos csökken, az elhízottaké ezzel párhuzamosan folyamatosan nő, szakértők szerint 20 éven belül a túlsúly lesz a vezető kockázati tényező. Fontos tudni, hogy a nők ilyen szempontból veszélyeztetettebbek a férfiaknál, az elhízás ugyanis kulcsfontosságú szerepet játszik az emlő-,  a méhnyak-, és a bélrák kialakulásában. 

Az egészségügy folyamatos fejlődésének köszönhetően az Egyesült Királyságban a rákos megbetegedések túlélési aránya fokozatosan javul, ezzel szemben az új megbetegedések száma az elmúlt évtizedben hét százalékkal nőtt. Linda Bauld professzor, a Cancer Research UK prevenciós szakértője szerint fontos lenne, hogy a brit kormány hasonló kampányokat indítson az elhízás ellen, mint ahogy azt korábban a dohányzással tette, írja a lap.

(forrás: Házipatika)
hirdetés

Könyveink