hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A partner és a fogyókúra

A fogyókúrás súlyvesztés kissé átragad a házastársra is, közölte az OTSZ Online.

Egy 2018. február 1-jén az Obesity c. lapban online megjelent tanulmány szerint, ha a közel azonos súlyú (kb. 91 kg) házastársak (élettársak) közül az egyik fél 6 hónapos fogyókúrás programban vesz részt, vagy megpróbál önszántából fogyni, akkor a házastársa is néhány kilóval (de átlagosan legalább 3%-kal) könnyebb lesz. Ez a jelenség a ripple effektus, írja a lap.

A házastársak testtömege kölcsönös függést mutat. A partnerek testsúlya sok esetben már a házasságkötés idejében is hasonló. Christakis és Fowler alapvető közleménye szerint, ha az egyik házastárs elhízik, akkor 37%-kal nő a partner elhízásának esélye. A fogyással is így van ez: az egyik fél súlyvesztése során gyakorta a házastárs szintén fogyni kezd.

Sajnos, a fogyókúrázás leginkább az első 3-6 hónap között sikeres, abbahagyása után a sikeresen lefogyottak legtöbbször lassan visszanyerik eredeti súlyukat (jo-jo hatás). Az amerikai AHA/ACC/TOS 2013-ben kiadott közös guideline-jában azt jelentette, hogy a túlsúlyos és az obes emberekben a 3%-os fogyás már mérhető kedvező egészségügyi eredményekkel jár, ami a partnerek 32%-ának egészségét is előnyösen befolyásolja. Ennél viszont többnyire nagyobb mértékű testsúlycsökkenésre van szükség, legalább 4-5 kg-ot kellene fogyni, hogy egy-két számmal kisebb méretű ruhát hordhassunk.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink