hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

2012: kiemelt egészségügyi ellátás az olimpikonoknak

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumban (NEFMI) hétfőn aláírt megállapodás értelmében kiemelt egészségügyi ellátásban részesülnek  a londoni olimpiára és paralimpiára készülő magyar sportolók.

A sajtótájékoztatóval egybekötött eseményen Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Szócska Miklós, a NEFMI egészségügyért felelő államtitkára, Szekeres Pál, a NEFMI sportért felelős helyettes államtitkára és Soós Ágnes, az Országos Sportegészségügyi Intézet (Sportkórház) főigazgatója látta el kézjegyével a dokumentumokat.

A Magyar Olimpiai Bizottság 300 élsportolót, a Magyar Paralimpiai Bizottság pedig 50 versenyzőt nevez meg, akik részesülhetnek a kiemelt ellátásban.

A megállapodás értelmében a Sportkórház december 20-tól 24 órás telefonos ügyfélszolgálatot üzemeltet, s tíz kórházzal szerződik, amelyek szintén kiemelt ellátást nyújtanak majd a sportolóknak.

A kormány november 11-én döntött az olimpiára és a paralimpiára való sikeres felkészüléshez szükséges korszerű, kimagasló színvonalú, soron kívüli egészségügyi ellátás biztosításáról. A hétfőn aláírt dokumentumok értelmében egységes szisztéma alakul ki a kerettagok felkészítése, vizsgálata és szükség esetén kezelése érdekében, s a 24 órás telefonos ügyfélszolgálati rendszer segítségével a sérülés vagy egyéb betegség miatt felkészülésében akadályoztatott sportolót azonnal a megfelelő ellátást nyújtó egészségügyi intézménybe irányítják. A kiemelt ellátást országosan végző tíz intézmény: az Országos Sportegészségügyi Intézet, az orvosegyetemek klinikái (Budapest, Pécs, Debrecen, Szeged), az Országos Gerincgyógyászati Központ, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, a miskolci székhelyű Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és a tatai Kastélypark Klinika Kft.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink