hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Az atópiás ekcéma korszerű kezelése

Az atópiás ekcéma igen gyakori, krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely az esetek jelentős százalékában már csecsemő- vagy kisdedkorban manifesztálódik. Patogenezisében a genetikai hajlam, immunregulációs eltérések, az epidermális barrier funkció károsodása egyaránt szerepet játszanak. A betegség lefolyását, a klinikai tünetek fellángolását szignifikánsan befolyásolja számos külső és belső környezeti faktor, így hormonális, emocionális, éghajlati tényezők, infekciók, inhalatív allergének, kontakt allergének, bizonyos élelmiszerek. Az epidemiológiai vizsgálatok eredményei alapján a betegség előfordulási gyakorisága a fejlett országokban folyamatosan emelkedik, a gyermekpopuláció közel 15-20%-át érinti. A gyulladásos bőrtünetek, a bőrszárazság és a bőrviszketés jelentősen befolyásolják a betegek életminőségét, így a korszerű és hatékony terápia beállítása elengedhetetlen. Enyhe és mérsékelten súlyos ekcémában általában elegendő az emolliensek rendszeres alkalmazása, illetve szükség esetén a helyi gyulladáscsökkentő kezelés. A betegek közel egyharmada azonban nem reagál megfelelően a helyi kezelésekre, ebben az esetben szisztémás terápia beállítása szükséges. Az alapkutatás, a transzlációs medicina és a klinikai kutatás összekapcsolódása révén lehetőség nyílik a betegség pathomechanizmusának egyre pontosabb megismerésére, új terápiás célpontok azonosítására és a hatékony, személyre szabott kezelés alkalmazására ebben az igen heterogén betegcsoportban.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. med. habil. Csoma Zsanett Renáta Ph.D., Szegedi Tudományegyetem, Szent-Györgyi Albert Általános Orvostudományi Kar, Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, Szeged
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés