hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Modern endoszkópos vizsgáló állomás a Bajcsyban

Új orvosi eszközzel gazdagodott a kőbányai Bajcsy-Zsilinszky Kórház I. Belgyógyászati osztálya. Az Olympus Evis exera 3 CV-190 típusú legújabb generációs kolonoszkópos vizsgáló állomás nagy előrelépést jelent a vastagbél daganatok felismerése, kifejlődésének megelőzése szempontjából.

hirdetés

A kórház gyomor bélrendszeri tükrözéses vizsgálatokkal foglalkozó részlege, a Gasztroenetológiai ambulancia (I. Belgyógyászati osztály) országosan is egyedülálló fejlettségű. Korszerű műszerparkjának új, kormányzati támogatással beszerzett komplett egysége (összértéke meghaladja a 25 millió forintot) a polipok korai felismerését, ezáltal a daganatmegelőzést és kezelést szolgáló endoszkópos vizsgáló eszköz.

Az emésztőrendszeri daganatok növekvő száma miatt vastagbéltükrözés elvégzése egyre gyakrabban szükséges, ennek népegészségügyi jelentősége is igen fontos. A bódításban végzett tükrözés során lehetőség nyílik a daganatok megelőző állapotának tekinthető, kisebb bélfali nyálkahártya növedékek, azaz polipok felismerésére. Ezek az elváltozások korai stádiumban sokszor kis méretűek, és színük alig különbözik a környező vastagbél nyálkahártyától, felismerésük nehéz.

Az eszköz által gerjesztett speciális színű és hullámhosszú fénnyel való megvilágítással lehetőség nyílik (NBI kép készítésére alkalmas) az eddig szem elől rejtve maradt elváltozások felismerésére. Ez a gyakorlatban jóval több rákmegelőző állapot kiszűrését teszi lehetővé. Adott esetben a felismerést követően, ugyanazon vizsgálat során lehetőség nyílik az elváltozások többféle módon történő endoszkópos eltávolítására, és további lépésben az eltávolított polip szövettani értékelésére.

A nem eltávolítható, nagyobb elváltozások esetén, az endoszkópos laboratórium felszereltsége lehetőséget ad az egyik legfejlettebb gasztroenterológiai vizsgálat, az endoszkópos ultrahang elvégzésére is, amely a betegség bélfali mélységi kiterjedését hivatott vizsgálni.  A nagy értékű eszközhöz tartozó endoszkóp teljesen egészében digitális, anyaga és kiképzése az orvos számára a vizsgálatot sokkal gyorsabbá, könnyebbé és kényelmesebbé, a beteg számára fájdalommentessé teszi, és nagyobb komfortérzettel jár.

A Bajcsy-Zsilinszky kórház I. Belgyógyászati osztályán járó- és fekvőbetegellátás keretein belül is végeznek vizsgálatokat, a daganat megelőzés és az eredményesebb gyógyítás érdekében.

(forrás: Bajcsy-Zsilinszky Kórház)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés