hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

 

Virtuális szívmodell idézi fel Leonardo da Vinci rajzait

Öt évszázaddal azután, hogy megszülettek Leonardo da Vincinek a szív bonyolult szerkezetét bemutató anatómiai rajzai, elkészült egy olyan háromdimenziós komputeres szívmodell, amely forradalmasíthatja az oktatást, a gyógyászatot és a gyógyszergyártást.

A virtuális szívet három angol kardiológus alkotta meg, akik korábbi komputeres modellek százait tanulmányozták, s munkájuk során szívspecialisták tucatjainak tapasztalatára támaszkodtak.
A modell teljesen élethű, a négy szívkamra a képernyőn ugyanabban az aszimmetrikus ritmusban működik, mint teszi ezt a mellkasi „pumpa”.
„Húsz milliszekundum pontossággal tudjuk reprodukálni az emberi szívverést. A virtuális modellt felszeletelhetjük a képernyőn, s megfordíthatjuk tengelye körül, hogy különböző szemszögből vehessük szemügyre a szívet” – nyilatkozta Sue Wright, a londoni szívkórház aneszteziológusa, aki segített életre kelteni a virtuális szívet.
„A komputeres modell jobb betegellátást tesz lehetővé” – tette hozzá Robert Anderson, a University College London szívszerkezeti szakértője. Mint mondta, Leonardo da Vinci rajzai révén vált érthetővé, hogy a szív négy kamrából álló izomszerv. E rajzok segítettek megérteni azt is, hogy a koszorúerek az elzáródhatnak, infarktust vagy akár halált is okozva.
„Leonardo da Vinci korában ezek a rajzok segítettek megérteni a szív szerkezetét. A virtuális modell is épp ilyen szerepet játszik majd korunkban” - hangsúlyozta Robert Anderson.
Az új virtuális szívmodell a gyógyszergyártók érdeklődését is felkeltette, mivel a számítógépes programok segítségével gyorsabban és olcsóbban lehet vizsgálni, miként hatnak az új készítmények az emberi szervezetben.

 

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink