hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Újranöveszti a hiányzó csontot egy implantátum

Skót kutatók fedeztek fel új módszert a szervezet erős öngyógyító hatású, biomérnöki szempontból eddig kiaknázatlan „növekedési faktorainak” – a regenerációs folyamatokat elősegítő természetes molekuláknak – a sajátos hasznosítására, közölte az uzletem.hu.

Ez az áttörés új kezelési lehetőségekhez teremthet a súlyos csonttöréssel élők és csontvesztéssel küzdő daganatos betegek számára: elősegítheti a csontszövet újranövését.

A Glasgow-i Egyetem vezetésével működő kutatócsoport egy olcsó polimer, a polietil-akrilát (PEA) segítségével olyan sebészeti implantátumot fejlesztettek, amit kifejezetten a csontdefektus helyén lehet alkalmazni. Az implantátum felszínének egyedi tulajdonságai lehetővé tették a kutatók számára, hogy a szervezet inaktív növekedési faktorait „befogják”, és csak ott aktiválják őket, ahol valóban szükség van rájuk.

„A tanulmány alapjául szolgáló biológiai folyamatokat már több mint két évtizede ismerjük, de ez az első alkalom, hogy ezeket a folyamatokat kihasználva regeneráló hatást értünk el – idézi az egyetemi közlemény az egyik kutatót, dr. Udesh Dhawant. – A lekötött fehérjék közvetlen módon történő eljuttatása a kezelés helyére sokkal nagyobb kontrollt biztosít a növekedési faktorok aktiválódása és a gyógyulási folyamat beindulása felett. Ezenkívül jóval alacsonyabb koncentrációban is működik, mint a korábbi kezelések, ami tovább csökkenti a nem kívánt csontnövekedés esélyét a gyógyulást igénylő területen kívül.”

 A teljes információ

(forrás: Üzletem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink