hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Új vizsgálati kezelési módszer glaukóma esetén

A Massachusetts államban működő Schepens Eye Kutatóintézet kutatói a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) hasábjain a glaukóma kezelésének egy új megközelítését vázolták fel.

A látáskárosodást, vakságot okozó zöldhályog a retinális ganglionsejtek elvesztésével jár, és ezt a folyamatot eddig egyetlen kezelés sem tudta visszafordítani. A mostani vizsgálatban a kutatók (egyelőre egér modellszervezeteken) megváltoztatták a szemben található mikrokörnyezetet, ezzel pedig a vérben található migráló őssejtek képesek voltak a szembe kerülni, és ott retinális ganglionsejtekké differenciálódni.

Őssejtek átültetésével már korábban is próbálkoztak, de a legnagyobb problémát az jelentette, hogy a szervezetbe injekciózott őssejtek a beadás helyén maradtak, és nem migráltak oda, ahol a legnagyobb szükség lett volna rájuk. A kutatók ezért rengeteg olyan “kalauzmolekulát”, azaz kemokint vizsgáltak meg, amelyek alkalmasak lehetnek az őssejtek célba vezetésére. Végül erre az SDF1 (stromal derived factor 1) bizonyult a legalkalmasabbnak, de további 11 olyan kemokint is találtak, amelyek csak a retinális ganglionsejtekre jellemzők, és a továbbiakban segíthetnek a terápia fejlesztésében.

Forrás: Jonathan R. Soucy et al, Controlling donor and newborn neuron migration and maturation in the eye through microenvironment engineering, Proceedings of the National Academy of Sciences (2023).

Fotó: Fotó: Noelle Otto (pexels.com/hu-hu)
Fotó: Fotó: Noelle Otto (pexels.com/hu-hu)

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink