hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Új kiegészítő kezelési rend a hasnyálmirigyrák terápiájában

Az Oncoscience folyóiratban jelent meg az IIAIGC Study Center kutatóinak cikke, amelyben egy új megközelítést vázoltak fel a hasnyálmirigy duktális adenokarcinóma (PDAC) terápiájában.

Ennek lényege, hogy öt generikus, nem onkológiai területen használt gyógyszerrel egészítették ki a hasnyálmirigyrák kezelésében általánosan alkalmazott gemcitabin-paklitaxel citotoxikus kemoterápiát. Az IPIAD névre keresztelt kezelési rend egy angiotenzinreceptor-blokkolót (ARB), a magas vérnyomás kezelésére javallott irbezartánt, egy régi antimikrobiális gyógyszert, a toxoplazmózis vagy malária kezelésére javallott pirimetamint, egy szintén régi gombaellenes gyógyszert, az itrakonazolt, egy széles spektrumú antibiotikumot, az azitromicint és egy antibiotikumot, dapszont tartalmaz.

Ezzel a kiegészítéssel a kutatók szerint előnyös hatás fejthető ki a tumorok növekedését és osztódását irányító mechanizmusokra, és a PDAC daganatok áttétképződése és növekedése jelentősen lassítható.

Forrás: Richard E. Kast, IPIAD- an augmentation regimen added to standard treatment of pancreatic ductal adenocarcinoma using already-marketed repurposed drugs irbesartan, pyrimethamine, itraconazole, azithromycin, and dapsone, Oncoscience (2024). DOI: 10.18632/oncoscience.594

Fotó: AdobeStock
Fotó: AdobeStock

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink