hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Tízezer agy bujkált Dániában

A jellemzően pszichiátriai betegségekben szenvedő betegek agyát közel négy évtizeden át gyűjtötték – írja az Index.

Ameddig a szem ellát, formalinnal teli fehér műanyag vödrök állnak hosszú polcokon számozva, a sor 9479-ig tart. Az egyedülálló odensei gyűjteményben minden tároló egy-egy agyat rejt, amelyeket a 20. század második felében operáltak ki dán állami kórházakban elhunyt páciensek testéből. A jellemzően pszichiátriai betegségekben szenvedő betegek agyát közel négy évtizeden át gyűjtötték – csak épp minden engedély vagy beleegyezés nélkül. Sem a betegek, sem rokonaik nem hagyták jóvá az agyak konzerválását, bár igaz, az ötvenes és a nyolcvanas évek között az adminisztráció és a jogok kérdése még gyerekcipőben járt, írja a lap.

Martin Wirenfelt Nielsen patológus és a gyűjtemény igazgatója a BBC kérdésére elmeséli, hogy az agybank eredete 1945-ig nyúlik vissza. Közvetlenül a második világháború után a dán pszichiátriai kutatások új lendületet kaptak, és egy aarhusi doktor csoport hozzálátott az Agypatológiák Intézetének létrehozásához. Eleinte mindenki lelkesedett, hogy milyen modern és úttörő gondolat az agykutatás, de a hatvanas-hetvenes években gyengült iránta az érdeklődés. Az agyraktár a kilencvenes években került újra a köztudatba, és a sajtóban beindult a vita, mi a teendő a hozzájárulások nélkül gyűjtött szervekkel.

A főleg demenciában és szkizofréniában szenvedő (5500 demenciás, 1400 szkizofréniás, 400 bipoláris zavaros, 300 depressziós és még néhány egyéb pszichés rendellenességgel rendelkező) agyának gyűjtése 1982-ben fejeződött be, de a tudósok még évekig vitatkoztak az agyraktár létjogosultságáról és használhatóságáról. Megőrizzék vagy selejtezzék, ha ilyen vitatott körülmények között tettek szert rá? 2017-ben az agyakat átszállították Aarhusból Dánia 3. legnagyobb városába, a festői Odensébe, mert a hatóságok úgy döntöttek, megtartják a bankot kutatási célból, de beismerték, hogy a gyűjtés etikailag igen aggályosan zajlott.

A hátborzongató kollekció azonban gyorsabb feldolgozást kíván, mert ezek a formalinban tárolt szervek kevésbé tartósak, mint a ma mínusz 80 Celsius-fokos fagyasztóban tárolt agyak.

A teljes információ

Gordon Johnson képe a Pixabay-en
Gordon Johnson képe a Pixabay-en

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink