hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Tíz perc intenzív mozgás nem csak a testünknek tesz jót

Az InfoStart szerint már napi 6-9 perc energikus mozgással töltött idő is magasabb kognitív pontszámhoz juttatta az önkénteseket az ülő, alvó vagy mérsékelt fizikai aktivitást végzők társaikhoz képest.

A kutatásban részt vevők aktivitását egy héten át mérték, majd rövidtávú memóriájuk, problémamegoldó készségük és információfeldolgozási készségük alakulását vették górcső alá. A kutatásba 4500 embert vontak be.

A kutatást vezető John Mitchell, a University College London doktorandusza szerint az eredmények egyértelművé tették, hogy már napi 6-9 perc energikus mozgással töltött idő is magasabb kognitív pontszámot juttatta az önkénteseket az ülő, alvó vagy mérsékelt fizikai aktivitást végzők társaikhoz képest – írja a CNN nyomán a lap.

Mérsékelt fizikai aktivitásnak a gyors gyaloglást, a kerékpározást vagy a lépcsőn fel-le futást tekintették. Erőteljes mozgásnak számít például az aerobic, a kocogás, a futás, az úszás és a hegyre való kerékpározás, melyek felgyorsítják a szívverést és a légzést.

A Journal of Epidemiology & Community Health című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint napi mindössze 10 perc mérsékelt vagy erőteljes testmozgás javította a résztvevők munkamemóriáját, a legnagyobb hatást a végrehajtó folyamatokra, például a tervezésre és a szervezésre gyakorolta. A kognitív javulás ilyen rövid ideig tartó aktivitás esetében még szerény volt, de minél több időt tölt valaki dinamikus edzéssel, úgy nőnek az előnyök.

StockSnap képe a Pixabay-en
StockSnap képe a Pixabay-en

(forrás: Infostart)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink