hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Testedzés helyett hormon?

Nem kell többé verejtékezni. Egy hormon, amely testedzés közben szabadul fel, ki tudja fejteni az edzés számos jótékony hatását, ha szintjét mesterségesen megemelik.

A hormon szerkezete ugyanolyan az egérben és az emberben, és elősegíti, hogy olyan zsírszövet alakuljon ki, amely energiát fogyaszt – ez a felfedés kulcsfontosságú lehet az elhízás és a diabétesz kezelésében.

testedzes

 

Egy fehérje, az ún. PGC1-alfa mediálja a testedzés számos jó hatását, így például az anyagcsere-betegségekkel szembeni ellenállást. A bostoni Dana Farber Rák Intézet egyik kutatócsoportja azt vizsgálta, hogy az izomban milyen anyagok elválasztását szabályozza a PGC1-alfa. Az egyik anyagról kiderült, hogy egy eddig nem ismert hormon azért kerülte el korábban a kutatók figyelmét, mert egy komplex molekulában bújik meg. A további vizsgálatok kimutatták, hogy e hormon szintje testedzés után mind az egerekben, mind az emberekben jelentősen megnő. Ha a hormont egerek bőralatti fehér zsírszövetébe injektálták a fejlődés korai fázisában, akkor a zsírszövet sejtjei nagy valószínűséggel a barna zsírszövet sejtjeihez váltak hasonlóvá – a fehér zsírszövet ún. bézs zsírszövetté alakult át. Ez a fajta zsír nagy mennyiségű energiát fogyaszt és hőt termel.

„Ez a hormon üzenetet közvetít az izomtól a zsírszövethez” – mondta Pontus Bostrum, a vizsgálat vezetője. Bruce Spiegelman, a laboratórium feje, irisinnek nevezte el az új hormont, a hírvivő görög istennő, Írisz után.

Kimutatták – amint a Nature-ben is megjelent –, hogy a nagy zsírtartalmú diétán tartott egerek közül azok, amelyekbe bejuttatták az irisin génjét, több energiát fogyasztottak és kevésbé híztak meg, mint placebót kapó társaik.

Könnyű elképzelni, hogy mire lehetne felhasználni egy olyan hormont, amelynek hatása a testedzését utánozza, de az már bonyolultabb kérdés, hogy mi lehet a jelentősége a szervezetben. Miért indít be a testedzés olyan folyamatokat, amelyek eredményeként energiát fogyasztó és nem energiát tároló zsírsejtek keletkeznek?

Pontus Bostrom és kollégái arra gondolnak, hogy a jelenség a didergéssel állhat kapcsolatban. Ha a didergéses izomkontrakciók során irisin keletkezik, amelynek hatására nő a hőt termelő barna zsírszövet mennyisége, akkor a hormon funkciója a hipotermia elleni védelem lehet.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, New Scientist)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink