hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.
hirdetés

 

Szentágothai János nevét vette fel (Bővítve!)

Szentágothai János Kossuth-díjas agykutató nevét vette fel a Pécsi Tudományegyetem közelmúltban felépült természettudományi kutatóközpontja hétfőn.

Pálinkás József, az MTA elnöke a névadó ünnepségen hangsúlyozta: a tudományos központ lehetőséget kínál arra, hogy a tudományban valódi értelmet kapjon az egyetemesség gondolata, kiváló tudósok kiválóbb tanítványokat neveljenek, és hosszú életű, változásra, változtatásra kész tudományos közösségek jöjjenek létre.

Az egyetem vezetése a Szentágothai-család hozzájárulásával korábban döntött arról, hogy hogy a létesítményt a pécsi egyetem jogelődje, a Pécsi Orvostudományi Egyetem egykori anatómiatanáráról, anatómiai intézetének vezetőjéről nevezi el, két nappal a volt akadémikus születésének 100. évfordulója előtt. Azért rá esett a választás, mert a tudós a pécsi egyetemen alapozta meg az agyműködéssel kapcsolatos, számára világhírnevet hozó eredményeit. Személye a tudomány hasznosítása, oktatói és iskolateremtő munkája okán nemcsak a PTE orvosi, hanem természettudományi és művészeti karához is közel áll.

Az egyetem mintegy 7 milliárd forintból építtette fel kutatóközpontját, amellyel a természettudományi, orvostudományi, műszaki oktatás és kutatás számos területének fejlesztését célozta meg. A projekt révén kialakított laboratóriumok, kutatóműhelyek felszereltségüket tekintve az európai élvonalba tartoznak, és néhány szakmát tekintve egyedülállóak Magyarországon.

A központban működik Közép-Európa egyik legkorszerűbb virológiai laboratóriuma, valamint egy olyan szuperfelbontású mikroszkóp, amely kétszer akkora felbontásra képes, mint a klasszikus optika törvényszerűségei szerint működő hagyományos mikroszkópok.

A névadóünnepséghez több kísérőrendezvényt szerveztek. Hétfő délelőtt leleplezték Szentágothai János egészalakos bronzszobrát az orvosi kar parkjában, délután pedig megkezdődik a Teleki-előadássorozat, amelynek nyitóelőadását John Lipsky amerikai közgazdász tartja.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink